Ce sunt AUDIERELE PUBLICE pe înțelesul tinerilor din Mihăileni

Astăzi tinerii din Gimnaziul și Liceul din localitate au beneficiat de instruiri de bază în domeniul bugetar organizate în teritoriu de către echipa Programului Comunitatea Mea, care încearcă să asigure educația bugetară a populației prin diverse activități menite să promoveze transparența financiară la nivel local, în mod special și către tineri. Prin această activitate, se propune tinerilor de a fi ajutați să se transforme în participanți activi și informați în procesul bugetar.

În cadrul atelierului de instruire tinerii au făcut cunoștință cu noțiunile de bază legate de bugetul local, precum și au aflat despre importanța participării la audierile publice, pentru a asigura reflectarea nevoilor lor în bugetul local.

De asemenea, tinerii au înțeles că pot juca un rol activ în acest proces prin:

– acordarea ajutorului primăriei în mobilizarea cetățenilor pentru a participa la audieri publice;

– consultarea opiniei tinerilor din localitate, pentru a formula propuneri la proiectul de buget, relevante pentru tineret;

– acordarea sprijinului primăriei în organizarea și desfășurarea audierilor publice pe buget.

Prin această inițiativă, Programul Comunitatea Mea încurajează primăria să nu neglijeze această resursă importantă de ajutor și de idei, pe care o reprezintă tinerii, implicându-i activ în colaborare, deoarece anume ei reprezintă viitorul comunității noastre!

Mulțumim Programului Comunitatea Mea, moderatorilor Domnului Vitalie Ioviță și Domnului Dinu Manole pentru inițiativă și suport, ca de obicei binevetivă la timpul potrivit!

Audierea publică este un eveniment formal și structurat, organizat de administrația publică locală.

Audierile publice sunt o metodă foarte efectivă prin care administrația publică locală obține opiniile și ideile cetățenilor săi pe marginea unui subiect sau program anume prezentat în cadrul evenimentului dat inclusiv potențialele soluții sau căi de implementare propuse, fiind ascultate și înregistrate reacțiile din partea publicului.

Audierile publice reprezintă un instrument democratic pentru consultarea cetățenilor privind problemele de interes public, cum ar fi adoptarea bugetului APL din comunitate sau a unui plan strategic al comunității, modificări ale tarifelor sau graficelor pentru serviciile comunale, stabilirea ratelor impozitelor, taxelor, sau tarifelor locale, etc. în vederea identificării celor mai stringente probleme sociale, dar și a potențialelor căi de soluționare propuse.

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.