asistență socială

1 Octombrie – ziua oamenilor în etate cu genericul „Persoanelor cu mai multe amintiri”

    Ziua mondială a oamenilor în etate, sărbătoare dedicată celor care poartă pe chip înţelepciune şi lumină, iar în suflet urmele experienţelor trăite pe parcursul vieţii.

Această zi este înscrisă în calendar în dreptul datei de 1 octombrie, şi nu trebuie să fie doar un act de celebrare, doar un omagiu adus celor ajunşi în această etapă a vieţii,cînd sufletul se hrăneşte numai cu amintiri, ci şi un prilej de reflecţie asupra condiţiei lor de pensionari, de a face mai larg şi mai bine cunoscute problemele reale, multe foarte grele, pe care le au  de rezolvat oamenii vîrstnici din toată ţara.

    Cu această ocazie ne amintim şi noi cît de valoroşi sunt oamenii indiferent de vărsta lor, iar noi ne amintim de cunoscutul proverb „ Cine n-are bătrîni să-şi cumpere”.

Fug neînduplecaţi anii cu iuţeala toamnelor. Rămîn veşnic

Vrem să aducem o rază de lumină în suflete d-voastră umilite de povara anilor. Anume voi sunteţi acei care ne aduceţi pîinea pe masă.

    Pensionarii de azi sunt cei care au realizat reuşite economice sociale, practic au creat o ţară modernă cu un potenţial care a fost invidiat din multe ţări din Europa. Nu trebuie să uităm eforturile şi sacrificiile pe care le-au făcut, pentru ca cei de azi să construiască viitorul.

 Ieşirea la pensie este un eveniment deosebit de important în viaţa fiecăruia dintre noi, dar majoritatea covărşitoare a cazurilor, este un moment dificil, care adesea este însoţit de un neplăcut sentiment al inutilităţii lui pentru societate.

Sărbătoarea acesta , a Zilei Internaţionale a persoanelor Vîrstnice, ar trebui  să prilejuiască guvernanţilor nişte reflecţii, pentru că în graba către viitor, ei scapă din vedere cerinţele, nevoile celor ajunşi la această vîrstă şi aproape că nu-şi mai întorc privirile spre cei care au construit prezentul şi o parte din trecut. Prezentul nu poate fi explicat fără cunoaşterea trecutului, nici proiectarea viitorului, fără explicarea prezentului. Tot astfel generaţiile viitoare îşi găsesc plauzibilitatea de destin în faptele vîrstnicilor  de astăzi. Din păcate, prea rar se manifestă nevoia ca, dincolo de a-şi căuta rădăcinile în generaţiile trecute, să-i omagieze pe cei care au adăugat, după puterile lor , trepte pe scara devenirii umane.

    Durerea persoanelor de vărsta a treia este durerea naţiunii, ea reprezintă atitudinea noastră, a tuturor inclusiv a celor tineri faţă de experienţa, înţelepciunea şi moştenirea buneilor şi părinţilor noştri, care prin eforturile lor de o viţă au contribuit la dezvoltarea ţării.

 

Structura socială
In sat sunt 1227 pensionari.
– invalizi gr.1 18 persoane
-invalizi gr.2 144 persoane
-invalizi gr.3 42 persoane
-copii invalizi pînă la 18 ani-28 persoane
Asistent social – Spînu Victoria
Lucrător social:
Saftiuc Lilia
Gheorghiţa Elena
În Direcţia asistenţă socială teritorială se prestează următoarele servicii sociale:
1.Acordarea ajutorului social familiilor defavorizate.
2.Acordarea coletelor cu produse alimentare;
3.Organizarea măsurilor de binefacere la sărbători.
4.Acordarea ajutoarelor umanitare sub formă de haine uzate, încălţăminte;
5.Acordarea ajutoarelor materiale prin intermediul agenţilor economici, prin intermediului FLSSP familiilor social vulnerabile.
6.Perfectarea listelor p/u compensaţia nominativă la transportul urban.
7.Deservirea la domiciliu a persoanelor singuratice în vârstă şi cu dizabilităţi de către lucrătorii sociali.
8.Cazarea în aziluri pentru bătrâni, a persoanelor singuratice.

Asistența Socială  este un asamblu de programe, măsuri, activități , servicii specializate de protejare a persoanelor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care din cauza unor motive de natură economică, socio-culturală, biologică sau psihologică nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal, decent de viată.
Asistentul social indeplineste o misiune socială, care are la bază valorile si principiile fundamentale ale profesiei: stabilește situația generală socială a oamenilor, care locuiesc în teritoriu, stabilește situația reală a familiilor, care au probleme din cauza modului de viață nesatisfăcător, cu datorii, cu probleme de alcoolism, sau cu persoane, care nu sunt în stare să se descurce singure din cauza vârstei înaintate, a bolii sau a altor probleme oferind sfaturi, inclusiv ajutor în completarea diferitor formulare si cereri, rezolvă plasarea imediata a bătrînilor, a copiilor în instituții de protecție si de rezidență. Munca unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situația lor socială sau de viața personală.
Obiectivul principal al asistenței sociale este de a veni in ajutor  persoanelor aflate in dificultate, pentru ca aceștia sa obțina condițiile necesare unei vieți decente.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.