Asociaţia Obștească Mihăilenarii de Pretutindeni

Primăria  lansează crearea Asociației Băștinașilor plecați din satul Mihăileni. Această Asociație va fi podul ce va face legătura dinte Dvs și satul iubit și vă va oferi posibilitatea de a fi prezenți, de la depărtare, în viața localității noastre.
Cu respect,

Primarul satului Mihăileni

Doritorii care doresc să adereze ca membrii ai Asociaţiei Băştinaşilor din Mihăileni, completează formularul dat accesînd link-ul https://goo.gl/forms/mFRRReQSeYnOc4Q13

 

 

 

 

 

 

 

Victoria Dunford (Scutaru)

Nascută în satul Mihăileni, raionul Rîşcani. Absolventă a facultăţii de chimie USM. Locueşte în Marea Britanie din 2006, însa Moldova ramine mereu în inima d-ei în acest scop în 2012 a infiinţat Asociaţia de Caritate MAD-Aid, si ONG local Moldova AID. Prin intermediul acestor două organizaţii aufost ajutate multe persoane vulnerabile din RM, persoane cu dizabilitaţi, copii cu nevoi speciale şi orfani. Tot prin intermediul acestor asociaţii s-a deschis Centrul Phoenix din Rîşcani, a suportat Centrul Dumitru Musteaţa din Mihaileni, orfelinatul din Hincesti, spitalul orasenesc Riscani si altele. 

tel. de contact: 00447426594664 / 37368543070

 

Iulia Brînză Mihăileanu s-a născut la 2 decembrie 1955 (Mihăileni, Basarabia). Absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău (1978). Cercetător științific la Muzeul Literaturii Române din Chişinău. În 1994, se repatriază în România. A lucrat la Muzeul Etnografic din Rădăuţi, cercetând obiceiurile cu măşti. În calitate de cercetător ştiinţific la Institutul „Bucovina” al Academiei Române, a colindat satele din zonă după material etnografic pentru studiul Credinţe şi practici magice în Bucovina. Este doctor în filologie al Universităţii „Babeş–Boliay” din Cluj (1999) cu tema: Mitul geto-dacic în literatura română. Cărți tipărite: Păţaniile unei pisici vagabonde (2000), Corbul lui Magellan (2001), Doi câini în Ţara Marilor Golani (2002), Profeţiile Corbului (2007), Povestirile Câinelui Sihastru (2007), Romanul lui Arcaşu (2008), Unde eşti, copil din Mihăileni? (2009), Fiinţa ideală (2009), Poveștile Mamei-rândunică (2012), Planeta Zânei Bune (2013), Valea Popândăilor (2013). În prezent se ocupă cu scrisul.

Stomatologul şi Umoristul Teodor Popovici s-a născut pe 15 iulie 1941 în comuna  Mihăileni, Judeţul Bălţi. În 1966 absolveşte facultatea de medicină. În 1968 prin ordinul Ministrului Sănătăţii a fost angajat la Policlinica Stomatologică Republică. Activînd în medicină a acumulat o valiză mare -mare cu bancuri, aforizme, schiţe şi povestiri vesele că în medicină sunt foarte multe cazuri haioase de rîs fără plîns, a editat 19 cărţi de bancuri, 6 cărţi de epigrame şi 5 de aforisme.

Tudor Sajin –  născut la 10 iunie 1951 în comuna Mihăileni, Rîşcani. Eminent în inventică şi raţionalizare, Moldova (1983), eminent în inventică, ex – U.R.S.S. (1986), doctor în ştiinţe tehnice (1988), cercetător ştiinţific superior în Termofizică şi fizică Moleculară (1997), profesor universitar în Termoenergetică (2003), laureat al premiului Naţional al Republicii Moldova în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii (2004), premiat cu diplome şi medalii al unor expoziţii naţionale şi internaţionale de inventică. 1998-2004 autor şi coautor în peste 250 de lucrări ştiinţifice şi didactice, din care 16 cărţi şi 62 brevete de invenţii, cercetător ştiinţific coordonator al institutului de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe din Moldova, Chişinău din 1995, profesor la Universitatea din Bacău, Romănia din 1998.

 Cornelia Tudoreanu – (n. 1938) a absolvit şcoala medie din Baraboi şi USM, Facultatea de Chimie, fiind remarcată chiar de academicianul  A. Ablov şi luîndu-şi licenţa cu diploma Manga cum Laude. A făcut doctorantura la aceeaşi instituţie. A studiat problemele termodinamicii proceselor de formare a compuşilor complecşi în soluţie şi a catalizei cu compuşii coordonativi. Din 1974 conferenţiar universitar. A publicat cca 100 de lucrări ştiinţifice, inclusiv manualele Termodinamica, Chimia fizică, Chimia coloidală ş.a.

Tamara Cristei- (n. 26 aprilie 1951) e critic şi istoric literar, poetă şi pedagog. A absolvit USM, facultatea de filologie. A fost bibliograf, metodistă la acceaşi facultate, lector superior la catedra de literatură română a USM. A publicat versuri în diferite ziare şi reviste republicane. A scris studii de revalorificare a operelor scriitorilor clasici şi de investigare fenomenului literar, care au alcătuit diverse culegeri colective. E autoare şi coautoare a manualelor şi volumelor Literatura română din secolele XIV-XX, Comentarii literare. Ghid pentru examene de bacalaureat şi de admitere, Mitul Cuvîntului, Literatura romînă postbelică, Integrări, valorificări, reconsiderări, Limba şi literatura română pentru şcolile alolingve.

Alexandru Dodiţă (n. 1937) a absolvit Institutul de Medicină din Chişinău. A lucrat Chirurg militar în Rusia, Cuba, Germania, Siria, Kazahstan. Acum lucrează la un sanatoriu militar din Odesa.