La 11.11.2022 producătorii agricoli din raionul Râșcani și-au dat întâlnire la Mihăileni, fiind găzduiți de Adrian Cepoi, conducător al GȚ ”Cepoi Adrian” și Eduard Andronache conducător al GȚ ”Andronache Eduard”. În cadrul reuniunii, participanții au făcut schimb de experiență și au discutat despre practicile implementate în domeniul agriculturii durabile și conservative, la loturile demonstrative însămânțate cu grâu în diferite perioade, gestionate de Adrian și Eduard. Plus de aceasta, dânșii le-au demonstrat colegilor ce utilaje folosesc și la ce ajută nemijlocit acestea.
Agricultura Conservativă este o măsură de sporire a competitivităţii prin reducerea cheltuielilor de producere și de adaptare la schimbările climatice.
De asemenea, la întrunire a participat Domnul Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, director ICCC Selecția, care s-a axat pe particularitățile asolamentului în sistemul de agricultură durabilă și conservativă. Este un sistem durabil de agricultură, prin a cărui implementare se restabilește fertilitatea solului. Menţinerea permanentă a suprafeţei solului acoperite cu stratul vegetal de plante – culturi de acoperire și reziduuri vegetale – prin practicarea unui asolament cu o diversitate largă a culturilor de bază cultivate în condiţii de disturbanţă minimă a solului, care contribuie la conservarea solului și a resurselor naturale. Cu cât este mai mare diversitatea culturilor în asolament cu atât este mai mare și varietatea organismelor vii pe întregul lanţ trofic, ceea ce duce la formarea structurii solului. Cantitatea de resturi vegetale lăsate în sol, dar și calitatea lor determină cât de activă este viață în sol. Datorită activităţii acestor organisme, masa de sol devine asemănătoare unui burete, care are capacitatea de a îmbiba și a menţine apa accesibilă plantelor în sol, reducând influenţa negativă a încălzirii globale.