Tinerii din Mihăileni, Râșcani, au pictat pe 160 de piloni din centrul satului

18 tineri din satul Mihăileni, raionul Râșcani, și-a pus gând să facă frumoși pilonii gri de pe strada principală a satului, astfel că au decis să aplice parțial ornamente tradiționale moldovenești. Inițiativa a fost sprijinită de primărie. Localnicii au numai cuvinte de laudă despre inițiativa tinerilor.

Recent, membrii Grupului de inițiativă „Tinerii Mihăilenari” au pus mâna de pensule și vopsele și au pictat aproximativ 160 de stâlpi de pe strada centrală. Pentru asta au avut nevoie de trei zile și de circa opt kilograme de vopsele. Cheltuielile pentru toate materialele necesare au fost suportate de Primărie.

Pentru că Mihăileni e o localitate unde covorul tradițional moldovenesc e pus la loc de cinste și unde se organizează anual un Festival al covorului, voluntarii au ales cele mai expresive ornamente pentru piloni.

„Acum, când trec pe lângă pilonii pictați de noi, mă simt mândră, căci știu că am pus umărul și eu. Alături de colegi și prieteni am demonstrat că putem face lucruri mărețe. Împreună, muncind în echipă, vom reuși multe” spune Luminița, care a participat la acțiune.

Localnicii sunt încântați de ceea ce au realizat tinerii.

„Inițiativa tinerilor de a picta pe pilonii de-a lungul traseului central a fost foarte reuşită şi creativă. Decorul bucură ochii trecătorilor, dar şi ne motivează pe toţi să nu uităm de tradițiile şi obiceiurile locale”, spune Rodica Carazan, profesoară la Liceul „Eugeniu Coșeriu”.

De menționat că grupul „Tinerii Mihăilenari”, parte a Asociației Băștinașilor din Mihaileni creată cu suportul Elveției și PNUD Moldova, se implică activ în viața comunitară în localitate. Recent, aceștia au implementat proiectul „Verde pentru Mihăileni”, în cadrul proiectului „Sipoteni – Capitala Tineretului 2020 – 2021”, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării.

Nicoleta ALBOT,
corespondentă comunitară,
s. Mihăileni, raionul Râșcani

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.