Eficientizarea consumului de energie la Centrul Multifuncțional Dumitru Musteață din s. Mihăileni – proiect finalizat cu succes

Invazia Rusiei în Ucraina și folosirea surselor de energie pentru a exercita presiuni politice, au provocat o criză fără precedent. Drept urmare, prețurile pentru consumul de energie au crescut brusc, cetățenii și instituțiile publice a Republicii Moldova intrând în dificultate de plată. Investițiile în proiectele de eficiență energetică și resursele regenerabile și sustenabile sunt o oportunitate pentru a deveni independenți energetic.

Centrul Multifuncțional Dumitru Musteață este amplasat în intravilanul s. Mihăileni, r. Rîșcani, pe o suprafață de 0,4223 ha, construcția are o suprafață de 354.4 m2. Edificiul a fost construit cu suportul comunității, diasporei, primăriei, agenților economici, partenerilor FISM etc. A fost dat în exploatare în noiembrie 2015, respectiv clădirea se află într-o stare foarte bună, este termoizolată și are instalate termopane, ceea ce presupune o economie la agentul termic. Centrul este dotat cu echipamente moderne care le oferă prestarea serviciilor sociale beneficiarilor din localitate și refugiaților din Ucraina (inclusiv copii, persoane cu dezabilități și familii vulnerabile). De la începutul războiului din Ucraina această locație s-a transformat în centrul republican de plasament a refugiaților din Ucraina, care din 27 februarie 2022 până în prezent a găzduit în jur de 171 refugiați (femei, copii, persoane în etate, persoane cu dezabilități și animale de companie). Concomitent centrul deservește 30 de bătrâni țintuiți la pat din localitate cu prânzuri calde pregătite în cadrul Cantinei Sociale. Prânzurile sunt livrate la domiciliu de către angajați și voluntari din localitate. La fel circa 250 de persoane în etate beneficiază anul de plasament de zi și servicii sociale prestate gratuit.

În fața unor neajunsuri majore previzibile, cum ar fi crizele energetice și distrugerea echilibrului ecologic, energia solara ar putea constitui în viitorul apropiat principala sursă de electricitate globală. Soarele emite în mod continuu cantități uriașe de energie. Aceasta nu consumă sursele epuizabile de energie, nu are nici un impact dăunător asupra aerului, apei, nu ridică probleme de sănătate, şi nu produce deșeuri sau reziduuri, energia neconvențională este ecologică şi nu emite noxe.

Implementarea unui astfel de sistem scutește eliminarea în atmosferă de anumite cantități de dioxid de carbon. Un alt avantaj al energiei solare ar fi faptul că aceasta nu poate fi controlată şi este inepuizabilă. Eficientizarea energetică înseamnă și economia resurselor financiare ce pot fi direcționate spre alte necesități.

La inițiativa și cu suportul Asociația Băștinașilor Mihăilenarii de Pretutindeni, cu suportul UNDP Moldova, a Primăria Mihăileni și Centrului Multifuncțional Dumitru Musteață, a fost implementat proiectul „Eficiență energetică pentru Centrul Dumitru Musteață în gestionarea crizei refugiaților” din s. Mihăileni, r. Rîșcani. Manager de proiect Cristian Ion, administrator asociație.

Astfel, în urma implementării proiectului au fost instalate 20 panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 10 kW.

Grație acestor măsuri au fost obținute:

– Producere kW a stației 10 kW anual – 224706 kW/an (64039,50 MDL/an);

– Consum kW a Centrului Multifuncțional Dumitru Musteață – 18231 kW/an (51960,06 MDL/an);

– Energie electrică salvată 4238,46 kW/an (12079,44 MDL/an);

– Reducerea emisiilor de CO2.

Valoarea totală a proiectului a constituit 297.515,00 lei.

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.