Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX

Unul dintre cei mai importanți lingviști ai lumii din secolul XX s-a născut în Basarabia și ar fi împlinit astăzi 100 de ani.

”Un adevărat Titan al filologiei moderne, a fost râvnit de cele mai mari universități și centre științifice ale lumii prezent în toate manualele de lingvistică. S-a născut la 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, județul Bălți, azi raionul Rîșcani:

Eu n-am Părăsit niciodată Mihăilenii și nici el pe mine. Eu îi consider centrul Universului și m-am ridicat deasupra lor, ca să văd lumea mai bine.”

Eugeniu Coșeriu a fost membru de Onoare al Academiei Române, al Academiei de Științe din Moldova și Doctor Honoris Causa a numeroase universități din lume. A cunoscut circa 40 de limbi, a vorbit și a scris în 11 limbi, a publicat peste 50 de volume și sute de articole în italiană, spaniolă, germană, franceză, engleză și, desigur, în română.

Eugeniu Coșeriu a revenit în Republica Moldova pentru prima dată în 1991, după jumătate de secol de exil. Este fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, Germania. Este supranumit părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală.

Eugeniu Coşeriu s-a stins din viaţă pe 7 septembrie 2002, la Tübingen, Germania.

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.