BINE DE ŞTIUT: Alimentele care te protejează împotriva formării tumorilor
Cacaoa face ca ciocolata să fie benefică nu numai în combaterea colesterolului rău, dar şi să prevină apariția tumorilor. Flavonoizii, care sunt o parte esențială a boabelor de cacao, protejează împotriva cancerului intestinal, stopând inflamaţia şi întărind sistemul imunitar, scrie realitatea.net
Roşiile nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, sunt de părere experții. Aceaste legume conţin licopen, considerat cel mai puternic antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi.
Datorită conținutului ridicat de carotenoide, semințele de dovleac sunt alimente recomandate pentru prevenirea afecțiunilor maligne. Consumul de semințe de dovleac reduce riscul de cancer de piele, plămâni, intestine, vezică urinară și sân.
Potrivit studiului, femeile trebuie să includă în alimentaţie şi nucile. Acestea sunt bogate în acizi grași omega-3, care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase sau chiar împiedică formarea lor. Consumul de nuci de cinci ori pe săptămână previne apariţia tumorii maligne cel mai frecvent întâlnită la femei – cancerul de sân.
Consumul regulat de struguri, zmeură, portocale, morcovi şi broccoli previne, de asemenea, apariţia acestei boli.
Printre cele 10 produse alimentare, care protejează împotriva formării tumorilor, se numără și ceaiul verde.
Această băutură conține o serie de substanțe care protejează organismul de celule canceroase – cofeină, fluorură, zinc, calciu, potasiu, iod, cupru și mangan.
Conform studiului, pentru a obține beneficii maxime din ceaiul verde ar trebui să consumăm trei căni pe zi.
BINE DE ŞTIUT! Şapte reguli alimentare pentru o viață lungă
Pe lângă bagajul genetic, nutriția și stilul de viață sunt la fel de importante. Ia în calcul câteva reguli alimentare simplu de aplicat, cu efecte benefice pe termen lung, atât asupra stării de bine, cât și a greutății, scrie libertateapentrufemei.ro.
Mâncarea, exercițiile fizice și mediul înconjurător pot contribui la condiții precum colesterol ridicat, presiune sanguină mare, glicemie crescură și boli cardiovasculare. Dar micile schimbări pot îmbunătăți semnificativ situația, mai ales pe termen lung.
De exemplu, studiul EPIC realizat cu ajutorul a 23.000 de persoane a urmărit patru obiceiuri simple: lipsa țigărilor, exercițiile fizice realizate 3 ore și jumătate pe săptămână, alimentația sănătoasă și menținerea unei greutăți normale. Cercetătorii au constatat că dacă se ține cont de acești factori pot fi prevenite 93% dintre cazurile de diabet, 81% dintre cazurile de infarct, 50% dintre cazurile de atacuri vasculare cerebrale și 36% dintre toate tipurile de cancer, notează Body Mind Green.
Și alte studii susțin că stilul de viață poate fi mai eficient decât orice medicație tradițională pentru a reduce bolile cardiovasculare, hipertensiunea, afecțiunile inimii, atacul vascular, unele cancere sau diabetul.
Iată modificări alimentare simple pe care le poți face pentru a preveni sau ameliora afecțiunile inimii:
-Ai grijă să ai o alimentație bazată pe legume, verdețuri și fructe în cât mai multe culori. Între 8 și 10 produse naturale pe zi îți asigură numeroase vitamine, minerale, fibre, fitonutrienți și antioxidanți.
–Ține în frâu glicemia. Studii atestă că nivelul ridicat de zahăr din sânge influențează apariția bolilor de inimă. Mănâncă proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați buni la fiecare masă. Nu consuma niciodată doar carbohidrați și evită zaharurile din produsele procesate.
–Crește cantitatea de fibre. Mănâncă 50 de grame de fibre pe zi, ca leguminoase, vegetale, nuci, semințe și fructe puțin dulci, precum sunt cele de pădure.
–Evită alimentele îndelung procesate (junk food) alături de sucuri, inclusiv cele carbogazoase și fără zahăr. Nici sucul proaspăt stors din fructe nu este indicat, deoarece vei înlătura fibrele (cele care dau calitate acestor alimente) și vei bea mai mult zahărul.
–Include mai multe alimente cu acizi grași esențiali omega 3 (somon, sardine, hering, alge), care îmbunătățesc și stabilizează nivelul de colesterol din organism.
–Elimină grăsimile hidrogenate, ca margarină, uleiuri îndelung rafinate, produse dulci procesate (fursecuri, biscuiți, prăjiturele). Alege ulei de cocos, ulei extra-virgin, organic sau presat la rece.
-Și, nu în ultimul rând, evită consumul de alcool, deoarece poate crește nivelul de trigliceride, afectează ficatul și crează dezechilibre în zahărul din sânge. Consumul mare poate duce la numeroase boli cronice.
SFATUL MEDICULUI: Planta care ajută să te laşi de fumat pentru totdeauna
Un medic rus, cunoscut gastroenterolog, îşi sfătuieşte pacienţii să renunţe la fumat cu ajutorul acestei plante medicinale.
Ceaiul recomandat de către doctoriţa Antonina Scepina se prepară simplu şi este la îndemâna oricărei persoane ce luptă cu dependenţa de tutun, pentru că se face din pătlagină.
Iată rețeta:
Fierbe apa, ia câteva frunze de pătlagină, pune-le într-un borcan de sticlă și toarnă o cană de apă fierbinte peste ele. Acoperă borcanul și lasă-l așa două ore. Între timp, ceaiul se va răci și îl vei putea bea de-a lungul zilei.
Potrivit doctorului Scepina, ar trebui să consumi acest ceai timp de trei luni, pentru a observa rezultatele. De asemenea, poți mesteca frunze proaspete de pătlagină. Imediat, vei observa că îți piere pofta de nicotină.
Trebuie să le eviţi cu orice preţ: Cinci obiceiuri care îţi deterioreaza vederea
1. Uiți să te demachiezi sau să scoți lentilele de contact
Oricât de obosită ai fi, fă un efort și îndepărtează lentilele de contact înainte de culcare și demachiază-te. Aceste obiceiuri bune te țin departe de infecții oculare.
În privința machiajului, ai grijă să le îndepărtezi înainte de somn. Tot pentru protejarea ochilor, folosește numai produse în termen, de preferat nu mai mult de 6 luni de la deschidere, mai ales în cazul fardurilor pentru ochi și a rimelului.
2. Îți freci ochii
Când simți un obiect străin ești tentată să-ți freci ochii pentru a-l face să iasă, ceea ce poate afecta micile vase de sânge din zona lor. Folosește mai bine o compresă cu apă rece sau clătește ochiul cu apă din abundență, pentru a îndepărta orice impuritate a pătruns și a devenit supărătoare.
3. Folosești picături timp îndelungat
Cum îți simți ochii uscați, picuri câteva picături și ai rezolvat problema. Din păcate, dacă le aplici prea mult timp pot crea dependență și chiar irita ochii. Ideal ar fi să apelezi la ele numai la indicația unui medic, exact pe perioada recomandată. Dacă observi că te irită, îți îți înroșesc ochii sau îți provoacă mâncărimi, oprește tratamentul și reprogramează-te la doctor.
4. Stai mult în fața unui ecran seara târziu
Citirea unor știri sau navigatul pe internet de pe telefonul mobil, înainte de culcare, cu lumina stinsă, îți obosește ochii peste măsură. Este cu atât mai solicitant pentru ei dacă-ți petreci ore în șie în fața ecranului. Încețoșarea vederii, amețelile, greața sunt semne clare că ai exagerat.
5. N-ai o dietă variată
Ceea ce mănânci contează mult pentru menținerea sănătății ochilor. Ei au nevoie de vitaminele C și E, acizi grași Omega-3, zinc, deci o dietă bogată în legume, fructe, pește te-ar ajuta să ai o vedere mai bună, mai mult timp. Mănâncă nuci, citrice, cereale, verdețuri, pește gras și bea apă, ceaiuri, sucuri pentru a te hidrata bine.
Beneficiile seminţelor de dovleac. Trei motive pentru care trebuie să le incluzi în dieta ta.
Se numără printre cele mai sănătoase alimente, care previn şi tratează numeroase boli. Seminţele de dovleac abundă în antioxidanţi, enzime, fier, zinc, vitaminele C şi K, şi fibre. Studiile au arătat că acestea combat cancerul, diabetul, bolile de inima, osteoporoză, păstrează ochii sănătoşi, tratează artrită, disfuncţiile vezicii urinare şi anxietatea, scrie realitatea.net.
Seminţele de dovleac distrug celulele canceroase
Unii dintre compuşii existenţi în seminţele de dovleac sunt foarte utili în tratarea cancerului. Tipurile de cancer care apar în organism din cauza poluanţilor, a substanţelor cancerigene şi stresului oxidativ pot fi vindecate de antioxidanţii prezenţi în seminţele de dovleac.
Seminţele de dovleac previn şi tratează cancerul de prostată, graţie fitosterolilor, zincului şi acizilor graşi esenţiali.
Seminţele de dovleac combat diabetul
Seminţele de dovleac conţin cantităţi mari de acid nicotinic, trigonelina şi D-chiro-inozitol, care reglează nivelul de zahăr din sânge. Pentru a obţine acest beneficiu, consumă doar seminţe de dovleac crude.
Pacienţilor cu diabet zaharat li se recomandă să includă dovleacul în cantităţi moderate în dietă de zi cu zi.
Seminţele de dovleac îmbunătăţesc vederea
O jumătate de cană de piure de dovleac acoperă necesarul zilnic de vitamina A care ajută vederea, în special în lumina slabă. Dovleacul este, de asemenea, bogat în carotenoizi, compuşi care îi dau culoarea portocalie, inclusiv betacaroten, pe care organismul îl transformă rapid într-o formă de vitamina A pentru o protecţie suplimentară.
Grijile şi boala. LEGĂTURA INCREDIBILĂ care există între ele
Grijile prea multe, stresul zilnic și adâncirea în stări depresive expreme suntprincipalele motive ale instalării bolilor. Dacă vei întreba un doctor, cu siguranță își va spune că o boală reprezintă o funcționare necorespunzătoare a unui organ. Spiritual vorbind, toate bolile sunt declanșate de griji și de problemele care ne forțează organismul să nu evolueze, ci să involueze și să se deterioreze treptat.
Care este, de fapt, legătura între boală și griji? Ce boli poți căpăta pornind de la asta?
Grijile sunt principalul factor declanșator al bolilor, și asta pentru că fiind constant într-o stare de frică și de teamă, tu tinzi să te îndepărtezi foarte mult de scopul și misiunea ta personală, adică de tine și de divinul din tine. Mai mult, te îndepărtezi de iubirea care vindecă. Iar asta conduce corpul tău către un dezechilibru, manifestat la nivelul organelor. Sigur, dacă vei întreba un medic, el îți va spune varianța științifică a acestui aspect, dar cea spirituală este la fel de valabilă. Iubirea este cea care te face sănătos, iar lipsa ei, prin instalarea permanentă a grijilor, nu face decât să te macine treptat și să dea o mână serioasă de ajutor la instalarea bolii, scrie elli.ro.
Cum se instalează boala?
Boala se instalează în momentul în care tu te lași pradă grijilor. Și nu le mai faci față, și le lași să facă ce vor din tine. Este momentul în care tu deja te-ai îndepărtat de tine și de iubirea din tine și ai luat-o pe un drum nebenefic. De fapt, în medicina chineză, există o credință care spune că boala nu este decât un semnal al corpului, este o oportunitate care îl conduce pe om către el însuși. Nu pare deloc exagerat, dacă stăm să ne gândim mai bine. Ea este un mesaj că în acţiunile, vorbele şi gândurile tale este ceva care se opune legii iubirii. Când starea de rău persistă, e timpul să vezi neapărat despre ce e vorba. Dacă boala e puternică înseamnă că ea s-a instalat de multă vreme și nu dorește să plece prea curând. Este sufletul tău care strigă ajutor. Dacă nu reuşeşti să descifrezi mesajul trimis, bolile şi accidentele vor continua să te acapereze. Ele încetează de îndată ce ai înţeles mesajul. În funcție de cât de mult ești dispus să faci schimbări în viața ta, pe atât de repede te vei vindeca, de fapt. Lasă grijile deoparte, calmează-te și găsește-ți echilibrul și boala va dispărea treptat-treptat.
Ce boli pot apărea?
Dezechilibrele, lipsa de iubire și grijile pot duce la instalarea mai multor boli, unele dintre ele fiind mortale. Nu vrem să te panicăm, dar trebuie să ai mare grijă la cea ce emiți și să te smulgi cât poți de repede din chingile grijilor, pentru că nu îți fac bine cu siguranță.
AFECŢIUNI PULMONARE: pornesc de la necazuri, griji, supărări, frica de a simţi plăcerea şi bucuriile vieţii. Tuberculoza, pneumonia şi bronşita se datorează unor supărări intense, de lungă durată. Atunci când nu îi iubim pe cei din jurul nostru, plămânii sunt primii care au de suferit.
AFECŢIUNI LA SUPRARENALE: Ele se instalează odată cu anxietatea și grijile duse la extrem. Este o boală des întâlnită, mare grijă la emoțiile care te încearcă .
ALERGIILE: Banalele alergii sunt rezultatul grijilor și supărărilor interioare, a nemulțumirilor constante și a neacceptării de sine.Cu toate că nu pot fi considerată boală neapărat, alergia este destul de supărătoare. Lasă grijile deoparte și bucură-te de viață și de oamenii din jurul tău!
BOLILE NERVOASE: Nu e de joacă, renunță la gândurile negative și griji imediat, pentru că ele te pot conduce și la boli nervoase. Nemulţumirea de sine, neîncrederea în propria persoană duc la dizarmonii psihice, bolile de vedere, de auz, de percepţie.
Dacă te învinovățești constant, predispoziţia de a achiziţiona o boală psihică este foarte mare. Stresul, tensiunea, îngrijorarea provocă insomnie, dureri de cap, alergii, boli cronice, ulcere, tensiune arterială, infecţii etc. Bolile pe fond nervos provin din ciudă, mânie şi alimentarea cu gânduri negative.
Efectele uimitoare pe care le are ciocolata în organismul nostru dacă o consumăm dimineaţa
Micul dejun este pentru mulți cea mai importantă masă a zilei, iar din meniu e bine să nu lipsească cerealele și fructele. Specialiștii susțin că, tot la micul dejun, e bine să serviți și o tabletă de ciocolată, aceasta fiind un excelent stimulent bogat în magneziu, scrie realitatea.net.
Şi poate să explice efectul anti-stres şi antidepresiv pe care îl are ciocolata şi justifică necesitatea introducerii ei în alimentaţie.
O mică tabletă de ciocolată, consumată dimineaţa, chiar şi atunci cand ţii cea mai severă dietă, va avea rolul unui stimulent pentru întreaga zi. Dar aceasta nu este tot. Oamenii de stiinţă au demonstrat, de exemplu, rolul pozitiv al flavonoidelor prezente în cacao, substanţe care ar provoca o mai bună dilatare a vaselor de sânge. Compuşii săi antioxidanţi luptă împotriva radicalilor liberi şi protejează, astfel, activitatea creierului.
10 alimente care îmbunătăţesc memoria.
1. Nucile si semintele
Nucile si semintele sunt surse excelente de vitamina E, iar o cantitate mai mare a acestei vitamine corespunde cu un declin cognitiv mai mic odata cu inaintarea in varsta. Adaugati circa 30 de grame pe zi de nuci, alune de padure, nuci braziliene, fistic, caju, alune, seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de in si unt din grasimi nehidrogenate (unt de arahide, unt de migdale sau tahini), pentru a va imbunatati considerabil memoria. Consumati-le, de preferat, in stare cruda si nesarata, pentru a beneficia de toate proprietatile lor nutritionale.
2. Fructele de avocado
Fructele de avocado sunt si ele benefice memoriei, datorita grasimilor mononesaturate continute, extrem de sanatoase pentru sistemul cardio-vascular. O circulatie sanguina buna faciliteaza transportul oxigenului catre celulele cerebrale.
Tot acizii grasi esentiali continuti de fructele de avocado reduc tensiunea arteriala, hipertensiuneafiind un factor de declin al functiilor cognitive. Din pricina continutului mare de calorii, medicii recomanda consumul a maximum o jumatate de avocado pe zi.
3. Fructele de padure
Fructele de padure au cel mai mare continut de antioxidanti, in special antocianine si flavonoli, cu rol protector la nivelul celulelor creierului. O serie de studii de specialitate au descoperit ca o dieta bogata in flavonoizi (un tip de antioxidanti) poate sa incetineasca pierderea memoriei la oameni.
Afinele sunt asociate de cercetatorii britanici cu imbunatatirea memoriei spatiale si a capacitatii de invatare. In plus, experimentele efectuate pe cobaii de laborator arata ca afinele protejeaza creierul de procesul oxidarii celulelor pe fond de stres si pot controla simptomele bolilor care survin la varste inainte, precum sindromul Alzheimer sau dementa. Medicii recomanda consumul de fructe de padure in fiecare zi, in orice forma proaspata, congelata sau uscata.
4. Pestele gras
Carnea de peste bogata in grasimi esentiale omega-3, precum cea de somon, sardine, hering si macrou, previne eficient instalarea dementei. Intr-un studiu efectuat de cercetatorii Universitatii de Medicina Rush din Chicago, pe un esantion de 3000 de participanti de ambele sexe, s-a observat ca subiectii cu o dieta axata pe un nivel crescut de acizi grasi omega-3 au prezentat un risc mai scazut de a dezvolta afectiuni ale functiei cognitive.
Puteti beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, consumand carne de peste de 3 ori pe saptamana sau folosind suplimente alimentare cu ulei de peste.
6. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, varza kale, varza verde, frunzele de mustar sau frunzele de nap, sunt alte alimente cu efect pozitiv asupra memoriei. Acestea furnizeaza o sursa bogata de acid folic, substanta care regleaza nivelul de homocisteina in organism (un aminoacid asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiace si deficientelor de memorie).
7. Cafeaua
Daca apreciati gustul cafelei, oamenii de stiinta va recomanda sa o consumati in fiecare zi. Cofeina este un excitant excelent pentru memorie si concentrare, chiar daca efectele sale sunt temporare. Un studiu australian efectuat pe un esantion de 7000 de persoane a descoperit ca subiectii care au depasit varsta de 65 de ani prezinta un randament cognitiv mai bun, comparativ cu cei care nu beau cafea de regula.
8. Legumele crucifere
Legumele crucifere, precum varza, conopida sau broccoli-ul, s-au dovedit benefice in ceea ce priveste conservarea memoriei la varste inaintate. Un studiu dedicat acestor alimente a demonstrat ca persoanele cu o dieta bogata in legume crucifere obtin rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu cele care le evita.
9. Cerealele integrale
Cerealele integrale, precum ovazul, painea integrala sau orezul brun, influenteaza pozitiv si functiile creierului. Ele protejeaza organismul de afectiunile cardiace, deci imbunatatesc circulatia sangelui, necesara tuturor organelor corpului, inclusiv creierului.
Chiar si germenii de grau sunt utili intr-un regim prolific memoriei, datorita continutului generos de fibre, vitamina E si acizi grasi omega-3.
10. Ciocolata neagra
Proprietatile antioxidante puternice ale ciocolatei negre includ acest desert sanatos in lista alimentelor care imbunatatesc memoria. Motivul este acela ca ciocolata neagra contine stimulenti naturali importanti, asa cum este cafeina, substanta ce creste puterea de concentrare. Antioxidantii furnizati de boabele de cacao actioneaza ca un scut pentru celulele creierului, impotriva actiunii radicalilor liberi.
A mîncat Kiwi cu ţelină în fiecare zi timp de o săptămînă. Ce s-a întîmplat apoi?
Un bărbat care a consumat zilnic kiwi cu ţelină s-a bucurat de un rezultat dincolo de aşteptări ale acestui tratament.
Vederea i s-a îmbunătăţit considerabil după doar câteva zile de tratament. Potrivit medicilor, ţelina conţine luteină, substanţă care ajută la o vedere mai bună, conform healtabition.com. De asemenea, această legumă are şi efect detox asupra rinichilor.
În plus, fructele de kiwi conţin, pe lângă luteină, şi o cantitate mare de vitamina C, care, de asemenea, ajută la îmbunătăţirea vederii.
Amestecă, într-un blender, două tulpini de ţelină cu două fructe de kiwi. Bea acest suc dimineaţa, pe stomacul gol. Te va ajuta mai ales dacă eşti nevoit să priveşti toată ziua ecranul unui calculator sau laptop.
Cîteva reguli simple pentru profilaxia gripei:
- Evitaţi contactele cu oamenii bolnavi, în caz dacă v-aţi îmbolnăvit d-voastră, nu contactaţi cu oamenii sănătoşi pentru evitarea infectării lor.
- Rămîneţi acasă, dacă v-aţi îmbolnăvit, nu frecventaţi şcoala, locul de muncă şi nu efectuaţi misiuni sociale cînd sunteţi bolnav. Astfel d-voastră contribuiţi la limitarea răspîndirii afecţiunii.
- Astupaţi nasulşi gura cu o batistă cînd strănutaţi sau tuşiţi. Această măsură poate proteja pe cei din jur de infecţie.
- Menţineţi mîinile curate, spălatul mîinilor frecvent ajută la protecţia de microbi.
- Stăruiţi-vă să nu atingeţi ochii, nasul sau gura, frecvent infecţia se răspîndeşte atunci cînd omul se atinge de ceva infectat de mocrobi, apoi atinge ochii, nasul sau gura.
- dezvoltaţi şi alte obişnuinţe sănătoase bune, dormiţi suficient, fiţi fizic activ, controlaţi-vă stresul, consumaţi mult lichid şi consumaţi alimente nutritive.
Care sunt garanţiile Sănătăţii Dumneavoastră?
Faceţi mişcare în mod regulat, nu mai puţin de 30 de minute de efort fizic zilnic
menţine sănătatea cardiovasculară, iar 60 minute în săptămînă contribuie la menţinerea greutăţii normale.
Consumaţi alimente sănătoase. Alimentaţia raţională este baza sănătăţii inimii şi sistemului circulator.
Include în dietă mai multe fructe şi legume, cereale, carne slabă, pieşte şi boabe.
Scade consumul de sare zahăr şi grăsimi.
Mergeţi în mod regulat la medic. Hipertensiunea arterială şi colesterolul sanguin crescut vă pot leza inima şi vasele sanguine. Dar fără măsurarea acestora, probabil că nu ve-ţi şti că aveţi aceşti factori care vă predispun riscului. Adresarea regulată la medic vă poate spune care sunt valorile presiunii arteriale, valorilelipidelor din sînge şi dacă trebuie să acţionaţi în vriun fel.
Nu fumaţi. Tutunul sub orice formă este dăunător sănătăţii. Fumatul pasiv deasemenea dăunează sănătăţii. Riscul
infactului şi ictusului scade imediat după stoparea fumatului şi reduce dublu în timpul unui an.
Spune nu băuturilor alcoolice. Alcoolul incetineste functionalitatea sistemului nervos central; alcoolul blocheaza o parte
din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier alterand astfel perceptiile, emotiile, miscare, vederea si auzul persoanei.
Diabetul Zaharat
Există 2 tipuri de diabet:
I. tip 1 ce afectează copii, adulţii, tinerii
II. tip 2 care apare între 40-50 ani, de regulă la persoanele supraponderale, sedentare.
Ce trebuie să ştiţi
- Dacă sunteţi diabetic, riscul cardiovascular este din start mare, indiferent de preyenţa celorlalţi factori de risc. De aceea se impune controlul riguros atît al valorilor gliceamiei (optim sub 110mg/dl) cît şi al TA şi colesterolului la valorile menţionate anterior.
- Diabetul poate determina diagnosticul tardiv al bolii cardiace ischemice, acesta evoluînd deseori fără durerea tipică.
- Odată diagnosticat, este necesar să fi-ţi luat în evidenţa unui specialist în boli de nutriţie care va stabili atît tratamentul optim cît şi regimul ce trebuie urmat cu stricteţe.
- Modificarea stilui de viaţă: activitatea fiyică regulată, oprirea fumatului, consumul redus de alcool şi scăderea în greutate fac parte din tratamentul diabetului.
Hipertesiunea arterială
Hipertensiunea arterială (HTA), cunoscută de asemenea sub numele de tensiune arterială crescută sau hipertensiune, este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a propulsa sângele în vasele sangvine.
Cauze:
In marea majoritate a cazurilor (peste 90%), hipertensiunii arteriale nu i se poate preciza cauza; este asa numita „hipertensiune arteriala esentiala” (boala hipertensiva). Pentru mecanismele HTA esentiale au fost propuse diferite ipoteze; una din cele mai admise este „teoria mozaicului”, in care factorii predispozanti sau determinanti ar fi ereditatea, factori vasculari, starile emotive repetate, unele tulburari suprarenale, regim hipercaloric, aport excesiv de sare in alimentatie. In 10% din cazuri HTA este secundara, determinata de cauze renale, endocrine, congenitale, anomalii ale aortei sau de scaderea elasticitatii aortei, intalnita la varstnici si in diverse afectiuni cerebrale.
Simptome:
Acestea sunt foarte variate, fiind conditionate de stadiul bolii, personalitatea bolnavului, asocierea cu alte boli, de faptul daca este secundara sau HTA esentiala. Manifestarile sunt diverse: dureri de cap, uneori mai importante dimineata, ameteli, vajaieli in urechi, epistaxis, senzatie de deget mort, aparitia de puncte luminoase sau negre in campul vizual.
In numeroase cazuri, chiar la valori mari ale tensiunii bolnavii nu au nici o tulburare subiectiva; aceeasi lipsa de tulburari poate fi constatata in fazele de inceput ale HTA esentiale. Evolutia bolii este benigna in multe cazuri, in special cand cresterile presiunii maxime si minime sunt moderate. Insa chiar si in aceste cazuri, daca HTA esentiala nu este tratata corect, pot aparea simptomele localizarilor aterosclerozei (inima, creier, rinichi).
Tuberculoza
Tuberculoza, sau TBC (abreviere pentru „bacilul de tubercul”) este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis.[1] Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer (picăturile Pfluger).[2]Cele mai contagioase forme sunt cele cavitare si cele extensive. Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.
Factori de risc:
• Persoane paupere, fara adapost
• Infectatii HIV
• Utilizatorii de droguri si alcool in exces
• Scaderea imunitatii: transplant de organe, boli autoimune, tratament imunosupresor
• Afectiuni cronice: diabet zaharat necontrolat, ciroza, rezectii gastrice, hemodializa etc
• Persoane din colectivitati gen institutii corectionale, penitenciare, camine- spital, azile
• Muncitorii expusi la noxe profesionale cu pulberi silicogene care dezvolta pneumoconioze
• Factori de mediu: cataclisme, razboaie, migratii
• Varste extreme: copii mici (<5 ani) si varstnicii
• Boli maligne: cancere, limfoame, leucemii
• Contactii persoanelor cu tuberculoza: familia, prietenii.
Cai de transmitere:
• principala cale de transmitere: calea aeriana
• cai mult mai rare: transplacentara (de la mama la fat), cutanata, digestiva- prin consumul de lapte de la animale cu mastita tuberculoasa
Persoanele bolnave de tuberculoza elimina prin tuse sau stranut picaturi mici de secretii care contin bacterii. Pe calea aerului, aceste picaturi sunt inhalate de persoanele din anturajul apropiat al bolnavului care devin “contacti TB”. Cele mai expuse persoane sunt membrii familiei, prietenii apropiati, colegii de serviciu si necesita un contact apropiat si de lunga durata in spatii inchise pentru a se infecta.
Persoanele care se infecteaza au doua posibilitati: sa ramana infectate- tuberculoza latenta sau sa treaca de la stadiul de infectie la cel de boala- tuberculoza activa. Pana la o treime din populatia lumii este infectata cu tuberculoza asimptomatica si nu transmite infectia celor din jur. Chimioprofilaxia este recomandata in aceasta situatie pentru a preveni imbolnavirea.
Daca sistemul imunitar este slabit, in lipsa tratamentului, persoana infectata dezvolta tuberculoza activa si este capabila sa infecteze alti oameni. Boala apare la 5-10% din persoanele cu tuberculoza latenta si se poate produce oricand de-a lungul vietii, dar cel mai mare risc este în primii doi ani de la infectia initiala. Netratata, boala este fatala.
Simptome:
• tuse persistenta intial seaca, ulterior productiva
• oboseala acentuata
• scadere în greutate
• pierderea poftei de mâncare
• febra prelungita
• tuse cu sânge
• transpiratii nocturne