Încă un pas spre lansarea serviciului de gestionare a deșeurilor în localitățile Mihăileni și Ochiul Alb

În rezultatul licitației privind achiziționarea PUBELELOR destinate colectării deșeurilor nepericuloase menajere și evaluarea criteriilor solicitate, SRL TORECO, mun. Chișinău, a adjudecat cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic contractul de achiziție a 1008 pubele de 120 litri și saci eco pentru deșeuri, care au fost procurate cu suportul Proiectului ”MĂ IMPLIC”.

Pubelele au fost livrate la Mihăileni și urmează a fi preluate în gestionare de către ÎM Mihăileni Service, pentru a fi repartizate gospodăriilor din s. Mihăileni și s. Ochiul Alb.

Primăria Mihăileni, în parteneriat cu Primăria Ochiul Alb, Echipa de Inițiativă Comunitară, împreună cu cetățenii din aceste sate, depun eforturi comune pentru a crea serviciul comunal de gestionare a deșeurilor solide, cu suportul proiectului „MĂ IMPLIC”.

Conform acordului semnat cu Proiectul „MĂ IMPLIC” pe 28 ianuarie 2021, am primit servicii de consultanță și consolidare a capacităților, iar finanțarea care urmează (maximum 65.000 CHF-1200000 MDL) va contribui la crearea Serviciului de gospodărie comunală privind managementul deșeurilor solide, precum și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și prestarea unor servicii de calitate, transparente și accesibile tuturor cetățenilor.

#maImplic#skatConsulting#solidwastemanagement#civicengagement

Skat Consulting Ltd.

Swiss Cooperation in Moldova

Primăria Mihăileni

Primaria Ochiul Alb

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Consultații GRATUITE LA UROLOG

Mult stimați MIHĂILENARI!

Vă aducem la cunoștință că Sâmbătă, 16 septembrie 2023, începând cu ora 09:00, în incinta Centrului de Sănătate Mihăileni, se vor oferi consultații GRATUITE de către băștinașul nostru, om deosebit și medic de la Dumnezeu, Domnul OCTAVIAN TARANOV, medic urolog.

Doritorii de a beneficia de consultații trebuie să aibă:

* Bărbații 50+ : Ultrasonografia rinichi, prostată, Test PSA, analiza generală a urinei;

* Femei Ultrasonografia organelor bazinului mic, analiza generală a urinei;

Pacienții se vor programa la 025676203 de către surorile medicale ale Centrului de sănătate și v-or merge cu rezultatele analizelor la consultație.

Domnul Doctor va primi până la ultimul pacient înregistrat.

Amintim că Domnul Octavian Taranov, oferă anual servicii GRATUITE pentru sătenii Dumnealui de ACASĂ!

Vă mulțumim Domnule Doctor că nu uitați de consăteni și de localitatea de baștină, mult RESPECT și sănătate Vă dorim!

MÂNDRI de băștinașii din Mihăileni!

Pentru detalii Vă adresați la Centrul de Sănătate, tel. de contact: 025676203.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Felicitare cu prilejul sărbătorii naționale Limba Noastră

Limba stă la fundamentul unei culturi, aşa cum credinţa stă la fundamentul unui sfînt. Pe ea se clădesc valorile unui neam. Limba este caracteristica unui popor. Sufletul lui. Poporul este limba. Limba este poporul. Nu există Patrie în afara limbii. Nici ţară. Nici stat. Nici Independenţă. Nici libertate. Nu există cultură, civilizaţie, istorie, literatură şi ştiinţă fără limbă. Să ne mîndrim că avem o limbă atît de frumoasă, medioasă şi dulce! E limba noastră de acasă, prin care ne facem cunoscuţi în lume.

Felicitări tuturor şi vă doresc lumină în suflet, sănătate, bucurie şi propesperare!

Cu respect,
Primarul s. Mihăileni
Cecan Valerian

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Chestionar de evaluare privind gradul de satisfacție a beneficiarilor

Rugăm respectuos să dedicați câteva minute și să răspundeți la acest chestionar de evaluare privind gradul de satisfacție a beneficiarilor (consumatorilor) față de serviciile comunale.

Răspunsurile Dvs ne vor ajuta să înțelegem mai bine care sunt necesitățile consumatorilor și cum să ne planificăm mai bine activitățile în domeniul prestării serviciilor.

mulțumim anticipat!

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

CHESTIONAR privind gradul de satisfacție a beneficiarilor (consumatorilor) față de serviciile comunale

Stimați locuitori ai s. Mihăileni, Vă informăm că pe parcursul lunii iulie – august 2023, membrii EIC și în parteneriat cu Primăria Mihăileni, vor realiza un sondaj pentru a măsura gradul de satisfacție a cetățenilor față de serviciile publice comunale ce sunt prestate în localitate. Astfel, voluntarii vor distribui în localitate chestionare pe suport de hîrtie, pe care Dvs va trebui să le completați. Chestionarul este disponibil și în format online.

Sondajul este elborat cu soportul Proiectului Mă Implic – Proiect de implicare civică în guvernarea locală. Este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltarea și Cooperare (SDC) și implimentat de Skat Consulting Ltd.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Avertizare Locusta migratoria

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Dispoziție nr. 29 din 22 martie 2022

Cu privire la convocarea ședinței extraordinare a Consiliului sătesc Mihăileni.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Continuă lucrările de construcție a aleilor pietonale în sectorul nr. 3 din s. Mihăileni

Continuă lucrările de construcție a aleilor pietonale în sectorul nr. 3 din s. Mihăileni. Construcția este realizată de Consiliul raional Rîșcani, conform planului de întreținere și reparație a drumurilor raionale.

Perioada estimată pentru finalizarea lucrărilor este de maximum 2 luni. Trotuarele pentru pietoni se vor construi pe o lungime de 610 m.

Valoare investiției este: 630000 MDL.

Lucrările sunt realizate de către S.R.L. B.I.C.E. – INVEST – EUROPA, or. Bălți.

Necesitatea executării lucrărilor de amenajare a trotuarelor fost dictată de solicitarea din partea cetățenilor, starea deplorabilă în care se afla trotuarul vechi, precum și în legătură cu creșterea semnificativă a fluxului de cetățeni care circulă pe această cale pietonală.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

6 iulie – Ziua comemorării victimelor stalinismului

Întru comemorarea victimelor deportărilor staliniste și păstrarea în conștiința cetățenilor a paginilor tragice din trecutul istoric al țării noastre, ce țin de represiunile în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, în fiecare an la data de 06 iulie în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.

Memoria celor care au trecut calvarul deportărilor a fost cinstită prin păstrarea unui minut de reculegere.

Circa 2354 de locuitori ai raionului Rîșcani au fost scoși forțat din case, urcați în vagoane și deportați în regiunile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, astfel schimbându-le dramatic soarta și lăsând urme dureroase în inimile celor dragi.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Audieri publice desfășurate la 04.07.2023

Astăzi în incinta Casei de Cultură Mihăileni au fost desfăşurate audieri publice pe subiectele:

1.  ”Cu privire la trecerea unor bunuri din domeniul public în domeniul privat al APL”;

2. ”Cu privire la alocarea terenurilor pentru împădurire/reîmpădurire/reabilitare”.

La audieri au participat reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai instituțiilor subordonate APL, consilieri, cetățeni ai satului Mihăileni.

În cadrul audierilor au fost înregistrate propuneri, care o să fie sistematizate şi analizate ulterior.

Primăria s. Mihăileni exprimă mulţumiri tuturor participanţilor pentru împlicarea în procesul decizional şi se bucură de faptul că cetăţenii nu sunt indeferenţi de soarta localității noastre.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Vizită de studiu în Polonia a primarului s. Mihăileni

În perioada 26.06-30.06.2023, primarul s. Mihăileni, Domnul Cecan Valerian și un reprezentant al postului de pompieri și salvatori din Mihăileni, Domnul Munteanu Igor, s-au aflat într-o vizită de studiu în Poznań, Polonia.

La sediul Biroului Mareșal al Voievodatului Polonez din Poznań, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții delegației moldovenești privind schimbul de experiență, cooperarea unităților de Pompieri Voluntari din regiune, elemente organizatorice și funcționarea unităților. La ședință au participat directorul Biroului pentru Protecția Informațiilor Secrete și Managementul Crizelor El żbieta Ruta-Solarska și directorul Consiliului Executiv al SOSP Provincial al Republicii Polone Mariusz Roga.

Vizita a fost organizată de către Fundația Solidarity Fund din Polonia în Republica Moldova, care contribuie la procesele de dezvoltare locală în baza principiilor de solidaritate, subsidiaritate și sinergie. În Republica Moldova, fundația activează din 2012.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Ce este un muzeu?

O instituție care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare și expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, științific, artistic etc.; clădire în care sunt păstrate și expuse astfel de obiecte.

Muzeele rămân până astăzi cele mai importante instituții care păstrează și promovează diverse categorii de bunuri culturale. Prin crearea muzeului localității cu scopul de a promova și valorifica elementele neamului, localnicii vor primi o doză de cultură și un loc de suflet

Mihăileni nu este nici pe departe un sat turistic, este o localitate obișnuită cu mulți oameni frumoși, dar care este într-o continuă dezvoltare.

Primăria Mihăileni în colaborare cu Casa de Cultură Mihăileni, Biblioteca Publică și comunitatea, intenționează crearea Muzeului s. Mihăileni.

Doritorii de a contribui la dotarea și amenajarea viitorului edificiu, care ne va reprezenta localitatea, pot aduce fotografii, lucruri vechi artizanale, lucrări manuale, sau obiecte care credeți că au o valoare istorică și își vor regăsi locul aici, rugăm de a le aduce la sediul Casei de Cultură sau a Bibliotecii Publice.

Telefon de contact: 025676473

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

ATENŢIE, AMBROZIA! O BURUIANA PERICULOASĂ PENTRU CULTURILE AGRICOLE, DAR ŞI PENTRU SĂNĂTATEA OAMENILOR!

ANSA de mai multe ori a atenționat despre pericolul cauzat de buruiana invazivă Ambrosia artemisiifolia, însă în majoritatea localităților din republică nu se intreprind măsuri fitosanitare de combatere!

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

La depistarea buruienei este necesară suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei, prin:
– Smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;
– Eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic;

Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.
– Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferată, o soluţie ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înaintea înfloririi, evitându-se astfel apariţia polenului răspunzător de alergii;
– Substanţele la care este sensibilă această buruiană sunt preparatele pe bază de imazamox sau florocloridon, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Atenţionăm, că conform prevederilor art.35 alin.(1) lit.a) şi b) a Legii nr.228 din 23.09.2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectuieze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării organismelor dăunătoare.

Totodată, conform art.189 alin.2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova nr.218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod itenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

INSTRUIRE BeeProtect

În atenția apicultorilor,

La 29 iunie 2023, ora 10:00, în incinta Consiliului Raional Drochia, sala de ședințe, se va desfășura instruirea practică cu privire la modul de utilizare a aplicației web BeProtect, la care urmează să participe toți apicultorii și agricultorii din teritoriul primăriei Mihăileni.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Pe 23 iunie în republica se sărbătorește Ziua funcționarului public

Ziua serviciului public, este sărbătorită anual pe 23 iunie în temeiul hotărîrii Adunării Generale a Națiunilor Unite. În țara noastră, această sărbătoare a fost instituită prin Hotărîrea Guvernului nr. 200 din 6 aprilie 2012.

De 7 ani rolul și munca funcționarului public sunt consemnate de stat. Astfel, Ziua funcționarului public și-a găsit locul său în calendarul sărbătorilor profesionale.

Dragi colegi! Nu există o misiune mai importantă decât cea de a fi în slujba poporului, a cărui voință o îndeplinesc funcționarii publici. Statutul funcționarului public este onorabil, dar nu este atât de simplu să-l porți. Persoanei care are un astfel de statut, i se impune să dea dovadă de profesionalism și competență, patriotism și moralitate, precum și de înțelegere a problemelor stringente ale cetățenilor.

Sunt mândru că în echipa noastră din cadrul autorității publice locale există adevărați profesioniști care depun mult efort și energie pentru rezolvarea problemelor cetățenilor. Datorită eforturilor lor, generația tânără de specialiști dobândește abilități și experiență de lucru în cadrul structurilor  de stat. Anume ei, specialiștii serviciului public, sunt acei care  pun  totul pe altarul de slujire oamenilor.

Continuitatea generațiilor este o componentă a muncii de succes a întregului colectiv al autorităților locale în numele slujirii poporului, localități și țării. Dragii mei prieteni, voi toți vă faceți datoria pe prima linie. Cetățenii vin la voi pentru ajutor, împărtășind greutățile și încercările prin care trec.

Vă suntem recunoscători tuturor care acordă mult timp și depun mult efort, îndeplinindu-și atribuțiile de serviciu și dedicând mult timp și silință muncii în primărie.

Cu respect

Primarul s. Mihăileni Cecan Valerian

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Inaugurarea Centrului Unificat de Prestare a Serviciilor Publice #CUPS!

Proiectul #CUPS străbate Moldova de la nord la sud, aducând inovația în satele Moldovei și servicii publice de înaltă calitate pentru locuitorii din sate și comune, acum și la Mihăileni.

Un proiect inovativ implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul World Bank Moldova și contribuția Guvernul Republicii Moldova.

Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (prescurtat CUPS) reprezintă un canal alternativ de prestare a serviciilor publice prin care segmentul front-office (depunere a documentelor) al serviciului este preluat de o instituție terță (primăria sau Oficiul Consular), iar prestatorul de servicii (Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Servicii Publice, etc) va asigura segmentul de back-office (prelucrarea documentelor, emiterea deciziei).

În oficiul CUPS puteți beneficia de ajutor în următoarele activități:

  • căutarea informației referitoare la serviciul public necesar (descriere serviciu, pași de accesare, acte necesare)
  • accesarea serviciilor publice disponibile online (depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii, programarea pentru serviciu)
  • achitarea serviciilor publice disponibile prin intermediul MPay
  • accesarea instrumentelor digitale cum ar fi: portalul serviciilor publice, semnătura electronică, plăți electronice (MPay), portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet), registrul împuternicirilor de reprezentare (MPower), etc.

Oficiile CUPS pun la dispoziția solicitantului/solicitantei calculator conectat la internet pe care le pot utiliza gratuit.

Specialistul CUPS este alături de solicitant/solicitantă pentru a îi ghida și ajuta.

Cadru normativ: Hotărârea Guvernului Nr. 322 din 10.11.2021 cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu