Atelier de identificare a soluțiilor privind crearea și dezvoltare serviciului de gestionare a deșeurilor în comunitățile partenere Mihăileni, Ochiul Alb, și Baraboi

La 28.07.2021 la Mihăileni s-a desfășurat atelierul de identificare a soluțiilor privind crearea și dezvoltare serviciului de gestionare a deșeurilor în comunitățile partenere Mihăileni, Ochiul Alb, și Baraboi. Activitatea a fost moderată de către consultantul tehnic și facilitatorul comunitar Moscalu Nicolae delegați de Proiectului ”MĂ IMPLIC”.


Aici s-a ajuns la etapa când Echipa de Inițiativă Comunitară (EIC) consultați de expertul tehnic s-a decis asupra celei mai potrivite soluții de creare și îmbunătățire a serviciului de gestionare a deșeurilor și anume – colectarea deșeurilor reciclabile (plastic, sticlă, hârtie/carton) în saci de gunoi, iar a deșeurilor reziduale în pubele instalate în fiecare gospodărie.


Colectarea deșeurilor de către Întreprinderea Municipală ”Mihăileni Service” va fi realizată de la fiecare gospodărie pe tipuri de deșeuri. Frecvența de colectare va fi stabilita de comun acord cu comunitatea, ceea ce va asigura accesul tuturor cetățenilor la servicii de evacuare selectiva a deșeurilor, deoarece transportul specializat va merge „de la poartă la poartă” și va ridica deșeurile pre-colectate în gospodării.


Scopul proiectului ”MĂ IMPLIC” este de a crea condiții ca populația din mediul rural (sate și comune) din Republica Moldova să aibă acces echitabil la servicii publice de calitate.
Proiectul este implementat de Skat Consulting Ltd. Din mijloacele oferite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane stând jos şi interior
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Evaluare FOCAS de către Programul Comunitatea Mea

Astăzi, 28 iulie 2021, a avut loc ședința online de auto-evaluare a capacităților primăriei s. Mihăileni (FOCAS), organizată de Programul Comunitatea Mea, în cadrul căreia a fost analizată executarea activităților din Planul de acțiuni din anul trecut și au fost actualizate scopurile din planul de acțiuni pentru anul în curs.


Desfășurată în regim online, activitatea dată l-a avut în calitatea de evaluator pe Domnul Dinu Manole, reprezentantul Programului Comunitatea Mea.


Funcționarii publici din cadrul Primăriei Mihăileni au întreținut o discuție constructivă și utilă, care a permis evaluarea corectă a punctajului de apreciere din fișa de punctaj și ajustarea scopurilor privind activitatea primăriei sub diferite aspecte în anul curent. Tabelul FOCAS și Planul de acțiuni vor fi prezentate Programului Comunitatea Mea.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi ecran
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Atenție angajare!

Îți dorești un job în localitatea TA satul Mihăileni, raionul Rîșcani:

📌stabil și plătit la timp;

📌în condiții de muncă decente;

📌într-un climat psihologic favorabil?

ATUNCI APLICĂ pentru poziția de :

🔰casier.

☎️Suna 079578246, iar noi te învățăm 🖥️

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX

Unul dintre cei mai importanți lingviști ai lumii din secolul XX s-a născut în Basarabia și ar fi împlinit astăzi 100 de ani.

”Un adevărat Titan al filologiei moderne, a fost râvnit de cele mai mari universități și centre științifice ale lumii prezent în toate manualele de lingvistică. S-a născut la 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, județul Bălți, azi raionul Rîșcani:

Eu n-am Părăsit niciodată Mihăilenii și nici el pe mine. Eu îi consider centrul Universului și m-am ridicat deasupra lor, ca să văd lumea mai bine.”

Eugeniu Coșeriu a fost membru de Onoare al Academiei Române, al Academiei de Științe din Moldova și Doctor Honoris Causa a numeroase universități din lume. A cunoscut circa 40 de limbi, a vorbit și a scris în 11 limbi, a publicat peste 50 de volume și sute de articole în italiană, spaniolă, germană, franceză, engleză și, desigur, în română.

Eugeniu Coșeriu a revenit în Republica Moldova pentru prima dată în 1991, după jumătate de secol de exil. Este fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, Germania. Este supranumit părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală.

Eugeniu Coşeriu s-a stins din viaţă pe 7 septembrie 2002, la Tübingen, Germania.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Atelier de elaborare a cererilor de finanțare organizat în cadrul Proiectului MĂ IMPLIC

La 22 iulie 2021, în incinta Casei de cultură din localitate s-a desfășurat un atelier cu tematica ”Oportunități de finanțare a serviciilor publice. Elaborarea unei cereri de finanțare.” Membrii Echipei de Iniţiativă Comunitară din cele trei localități partenere: Mihăileni, Baraboi și Ochiul Alb, ghidați de facilitatorul comunitar Domnul Moscalu Nicolae, își consolidează capacităţile în domeniul analizei problemelor comunitare şi elaborării cererilor de finanţare pentru soluţionarea lor. Ședința de lucru a fost organizată în cadrul Proiectului MĂ IMPLIC.


Scopul proiectului ”MĂ IMPLIC” este de a crea condiții ca populația din mediul rural (sate și comune) din Republica Moldova să aibă acces echitabil la servicii publice de calitate.

Proiectul este implementat de Skat Consulting Ltd. Din mijloacele oferite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Astăzi a fost lansat Proiectul „Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal în s. Mihăileni”

Proiectul „Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal în s. Mihăileni” aplicat la Programul DAR 1+3 implementat de Biroul Relații cu Diaspora a fost lansat astăzi, în cadrul unei întruniri la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din localitate, APL, ONG, agenți economici, consilieri, tineri voluntari etc.

Cei prezenți au fost grupați după sectorul în care locuiesc, creând echipe de lucru cu un lider de grup. Pentru implementarea eficientă a acestui proiect urmează ca aceste echipe să lucreze în teritoriu cu fiecare gospodărie individual.

Investiția în iluminat stradal va constitui suma de 619923.2 MDL:

  • 250000 MDL suma grantului Cancelaria de Stat;
  • 200000 MDL Consiliul Raional și Agenții Economici;
  • 107923.2 MDL Primăria Mihăileni;
  • 62000 Comunitatea;

În urma implementării acestui proiect vor fi montate 13.3 km de linii electrice (195 corpuri de iluminat LED), predominant fiind iluminate drumurile principale, iar în următoarea etapă vor fi iluminate drumurile secundare.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Invitație la lansarea Proiectului „Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal în s. Mihăileni”

Primăria Mihăileni Vă invită în incinta Casei de Cultură, Miercuri, 21 iulie 2021, ora 10.00, la lansarea Proiectului „Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal în s. Mihăileni” aplicat la Programul DAR 1+3 implementat de Biroul Relații cu Diaspora, și Primăria Mihăileni.

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Vă invităm la Mihăileni pe 22 august 2021 la Festivalul Covorului și Portului Național ediția a VI

Zeci de meșteri populari din diferite localități din țară și de peste hotare, se vor întâlni la a VI-a ediție a Festivalului Covorului și Portului Național sub genericul ”Firicel țesut cu dor de ACASĂ”.

Ne îmbrăcăm frumos și venim în parcul de odihnă și agrement din Mihăileni, Duminică, 22 august 2021, ora 09:00, să întâlnim oameni talentați și să admirăm lucrări create manual! Nu va lipsi muzica bună și bucătăria tradițională specifică localităților participante la eveniment.

Vă provocăm să împărtășiți cu noi buna dispoziție și să luați parte la o întâlnire de suflet organizată cu drag pentru Mihăileni.

Ne vedem la Festival!

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Y Primăria Mihăileni, Casa de Cultură Mihăileni, Direcția Cultură Rișcani, GAL Răutul de Sus, AdB Mihăilenarii de Pretutindeni organizează I Y Festivalul Covorului și Portului Național 22.08.2021 editia a VI-a Y H cu dor de "FiricelțesutcudordeACASĂ" ACASĂ" æ”
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

COMPETIȚII SPORTIVE 2021

Tinerii din Mihăileni, au avut parte Duminică de competiții sportive, care au inclus următoarele probe: fugă (30m-60m-100m-400m-1000m), tragerea otgonului, volei, ridicarea greutății️, fotbal.

Participanții au depus mult efort pentru atingerea succesului la fiecare probă. Cei mai buni au fost premiați cu diplome și premii financiare.

Mulțumim tuturor pentru participare!️

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

La Mihăileni încep lucrările de reabilitate a trotuarelor

Trotuarul din Mihăileni, de la porțiunea de lângă primărie până la Biserica Penticostală, de la Bisericuță până la Arcă, va fi reabilitat. Lucrările vor începe în decurs de două săptămâni și vor fi realizate de către SC ”PRIMATERAX-NORD” SRL, or. Rîșcani, administrator Brenișter Dumitru.


Proiectul presupune construirea a 827 m de trotuar. Perioada estimată pentru finalizarea lucrărilor este de maximum patru (4) luni.

Valoare proiectului este: 1,063,265 MDL care este finanțat de Programul Comunitatea Mea, Primăria Mihăileni și AO Asociația Băștinașilor Mihăilenarii de Pretutindeni.

Ar putea fi o imagine cu iarbă, copac şi drum
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Competiții sportive

Primăria Mihăileni, Vă invită Duminică, pe 18 iulie 2021, la ora 10.30 pe stadionul din centrul satului Mihăileni, să participați la competiții sportive. În program se vor petrece probe la alergat, tragerea otgonului, volei, alergări, ridicarea greutății.

Vă așteptăm!

În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Întrunire grupuri de lucru în cadrul Proiectului ”Modernizarea și eficientizarea iluminatului public în satul Mihăileni”

Continuă activitățile grupurilor de lucru formate pe sectoare, conform planului de activitate din cadrul Proiectului ”Modernizarea și eficientizarea iluminatului public în satul Mihăileni” aplicat la Programul DAR 1+3 implementat de Biroul Relații cu Diaspora. Acțiunile se vor desfășura prin intermediul a 4 grupuri create din consilieri, agenți economici, reprezentați ai fiecărui sector, care vor lucra cu fiecare gospodărie individual.


Astăzi Domnul primar Valerian Cecan a convocat ședința cu grupurile din sectorul nr. 2 și nr. 3 unde urmează a fi instalate 8 km rețea de iluminare.
Investiția în iluminat stradal va constitui suma de 619923.2 MDL:

  • 250000 MDL suma grantului Cancelaria de Stat;
  • 200000 MDL Consiliul Raional și Agenții Economici;
  • 107923.2 MDL Primăria Mihăileni;
  • 62000 Comunitatea;
    În urma implementării acestui proiect vor fi montate 13.3 km de linii electrice (195 corpuri de iluminat LED), predominant fiind iluminate drumurile principale, iar în următoarea etapă vor fi iluminate drumurile secundare.
Ar putea fi o imagine cu 7 persoane şi interior
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Sesiune de informare cu privire la organizarea procesului de autoevaluare a capacităților de funcționare ale primăriilor.

La Programul Comunitatea Mea se 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯ează 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞, 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞, 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 ș𝐢 𝐨𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐨𝐥𝐮ț𝐢𝐢.

În acest context, astăzi, peste 200 de primari, viceprimari și secretari ai consiliilor locale, au participat la o sesiune de informare cu privire la organizarea procesului de autoevaluare a capacităților de funcționare ale primăriilor din program.

Anual, primăriile din program își autoevaluează capacitățile funcționale în mai multe domenii ce țin de managementul primăriei, prestarea serviciilor publice și participarea cetățenilor la procesul decizional local.

Scopul acestui exercițiu de analiză este ca primăriile, independent de Programul Comunitatea Mea, sa-și autoevalueze capacitățile și să își îndrepte atenția spre momentele critice, care trebuie îmbunătățite.

Procesul de autoevaluare este #inclusiv și profund #participativ, și include punctele de vedere, nu doar de la primar, vice-primar și secretarul consiliului, dar și de la contabili, asistenți sociali și alți lucrători din primăriei. În acest an, autoevaluarea capacităților funcționale ale primăriilor va avea loc în perioada iulie -august 2021, sub ghidarea experților de la Academia de Administrare Publică.

Ar putea fi o imagine cu 16 persoane, ecran şi text
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Au donat sânge pentru a susține viața pe pământ!

Un eveniment de donare voluntară de sânge a avut loc la 25 iunie la Mihăileni.
Donatorii, persoane cu vârsta de peste 18 ani, au fost așteptați cu un act de identitate, în incinta IMPS Centrului de Sanătate din s. Mihăileni, r. Rîșcani, începând cu ora 08.00. Zeci de băștinași din sat au facut cozi la punctul de colectare a sângelui.


Fiecare donator voluntar a beneficiat de un control medical care s-a bazat pe trei examene (clinic, de laborator și epidemiologic), prin care s-au stabilit contraindicațiile donării de sânge. O priza obișnuită de sânge a constituit 450 ml. Donatorii au primit un mic ajutor bănesc care a fost oferit de primăria s. Mihăileni, însoțit de un pachet alimentar.
În total anul acesta au donat 120 de donatori.


Ne bucurăm că numărul de donatori comparativ cu anii precedenți este în creștere.
Le suntem recunoscători donatorilor pentru gestul lor de a salva vieţi fără a aştepta o recompensă în schimb.


Un mare mulțumesc, ca semn de apreciere și respect, echipei formate din angajații Centrului de Sănătate Mihăileni și angajații Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui din mun. Bălți pentru calitatea și modul cum au fost tratați, investigați, consultați, diagnosticați donatorii, fapte care caracterizează profesionalismul medical al acestor două echipe minunate!!!

Sănatate multă tuturor!

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, încălţăminte şi interior
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu

Felicitare cu prilejul Zilei Funcționarului Public

Stimaţi funcționari publici ai Primăriei Mihăileni!


Vă felicităm din suflet cu prilejul Zilei funcţionarului public, marcată pe 23 iunie.

Vă adresăm cele mai calde urări de sănătate, bunăstare şi succese. Vă mulţumim pentru profesionalismul şi exigența de care daţi dovadă în activitatea Dumneavoastră zi de zi.


Să acționați și mai departe cu dedicație, obiectivitate, fidelitate și profesionalism, întru îndeplinirea misiunii noastre de a proteja interesele cetățenilor din localitate.

Cu respect
primarul s. Mihăileni
Cecan Valerian

Consiliul Sătesc al s. Mihăileni

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Primăria S. Mihăileni, r. RîÈ™cani ZIUA FUNCȚIONARILOR PUBLICI”
În categoria Noutăți | Lasă un comentariu