Whitefly, sau aleurodida, este un parazit aproape invizibil care distruge plantele de grădină. Insecta iubește florile de interior, răsadurile de roșii, ardeii, castraveții, vinetele. Parazitul este deosebit de comun în condiții de seră. Indivizii mănâncă frunze suculente în toate etapele dezvoltării vieții. Pentru a scăpa de un fluture, trebuie să aplicați o gamă întreagă de măsuri preventive și să utilizați mijloace speciale pentru tratarea căsuțelor de vară.
Soiuri și clasificare a dăunătorilor
Există aproximativ 1500 de specii de muște albe în lume, care diferă în ceea ce privește habitatul și preferințele alimentare. În condiții de seră, parazitul se poate înmulți în mod constant, se poate deplasa, transporta boli virale, fungice. Mâncând partea inferioară a tulpinilor, frunzișul duce la ofilirea plantelor. Deteriorarea treptată a paturilor de legume poate reduce semnificativ randamentele.
Descrierea principalelor soiuri de muște albe găsite în climă temperată:
- Tutun și bumbac. Insecta se așează pe diferite culturi: napi, sfeclă, varză, flori de interior, plante în aer liber, roșii, cartofi.
- Seră. Trăiește în solul de sere și sere, unde clima este întotdeauna temperată. Găsit pe plante de interior în apartamente calde. Această muște albă se hrănește cu legume sau culturi ornamentale.
- Citrice. Se hrănește cu frunze de mandarină, lămâie, portocală sau tei. În Rusia, se găsește în sere sau în sudul Crimeii, Caucaz.
- Varză. Se așează pe varză, și anume, mănâncă frunzele recoltei la sfârșitul lunii august.
- Căpșună. Whitefly mănâncă frunziș de căpșuni, reduce randamentul, dăunează fructelor plantelor.
Citește și: Cum să distingi o insectă californiană și să scapi de un dăunător rău intenționat
Varza și mușchiul alb de căpșuni nu sunt deosebit de periculoase pentru grădină și grădină de legume. Insecta dă o singură descendență pentru întreg sezonul și poți scăpa de invazia fluturilor prin simpla spălare a parazitului cu apă. În apartamente, aleurodidele se hrănesc cu fucsia, begonia, orhideea, mușcatul, balsamul, floarea pasiunii sau lantana. Pot migra către plantele vecine.
Habitat și condiții adecvate pentru existență
Muștele albi adoră căldura și umiditatea ridicată. Prin urmare, parazitul se poate dezvolta pe tot parcursul anului în sere, în timp ce 3-4 generații sunt prezente într-o zonă simultană. În grădină sau seră, parazitul începe să apară în masă în iulie, când există o căldură puternică (peste 30 ° C). Când temperatura scade sub 10 ° C, adulții și larvele mor, dar ouăle depuse în sol sunt capabile să ierneze.
Este interesant! Puteți întâlni muște albă în mini-sere de acasă, care sunt organizate pe pervazuri. Insecta afectează răsadurile, apoi se mută în florile de interior.
Aspect
Muște albă arată ca o molie mică sau fluture alb. Lungimea corpului atinge 2-3 mm. Aripile dăunătorului sunt acoperite cu un strat de ceară, care îl protejează de efectele substanțelor chimice. Larvele parazite sunt situate pe partea interioară a frunzei, pe tulpinile inferioare ale culturii. Viermii din prima etapă au o formă ovală, antene, 6 picioare. La câteva zile după naștere, parazitul se așează într-un singur loc și arată ca o scară microscopică albicioasă. Când se agită planta afectată, se poate observa un mic nor de adulți mici.
Ciclul de viață al muștei albe
O femelă se poate împerechea de până la 10 ori într-o lună din viață. Ciclul de viață al unui fluture parazit include multe etape, ceea ce complică lupta împotriva insectei. Cel mai simplu mod de a scăpa de dăunător este în perioada în care apar larvele „vagabond”, care devin vulnerabile în căutarea frunzelor suculente.
Etape de maturare a muștei albe:
- o femelă adultă depune ouă;
- după 14 zile, din ambreiaj apar larvele de muștă albă din primul loc, care pot căuta un habitat adecvat pentru o lungă perioadă de timp;
- larvele celui de-al doilea stadiu se opresc în zonele cele mai suculente și se acoperă cu un strat ceros;
- 3-4 larve de instar, sau nimfe, mănâncă bine, dar încă nu au capacitatea de mișcare.
Ciclul se încheie după ce adultul (imago) începe să se deplaseze către plantele vecine, paturi. Împerecherea unei femele cu un bărbat are loc la 12-20 de ore după plecare. Cel mai bine este să ucideți insecta în acest stadiu, înainte de a avea timp să depună ouă. Larvele celui de-al doilea stadiu nu se pretează tratamentului mecanic, sunt rezistente la pulverizarea chimică.
Reproducerea și distribuția
Un individ în doar o lună de viață este capabil să depună până la 250 de ouă sau 15-20 de ouă la un moment dat. După 40 de zile, fluturii adulți se dezvoltă din larvele muștelor albe eclozate, care pot migra către alte culturi, se pot deplasa în jurul întregii sere sau a zonei de grădină cu ajutorul vântului. Numărul maxim al dăunătorului apare în iulie-august, când predomină vremea caldă și ploioasă. Odată cu apariția vremii reci, insecta moare, dar ouăle rămân iarna în sol pentru a-și începe din nou ciclul de viață în iunie.
Cum arată: descriere și fotografie
Dăunător
Muștele albi sunt insecte omnivore, dar majoritatea speciilor preferă să se hrănească cu seva unei anumite plante. Varza este atacată de muște albe (celandine).
O insectă adultă – puțin mai mică de 2 mm – are aripi albe cu 2 pete întunecate.
Corpul unei muște albe de culoare lămâie, cu un model întunecat pe cap și abdomen. Picioarele sunt lungi, picioarele se termină cu 2 gheare.
Varza este distrusă de adulți și larve în toate etapele dezvoltării.
Dintre ouăle depuse de adulți, apar larvele, care la prima etapă au picioare și se mișcă liber prin plantă, alegând cele mai suculente frunze. Larvele etapelor 2-4 sunt nemișcate. În etapa a 4-a, se formează o pupă (puparium), din care apar insecte zburătoare de ambele sexe. Ciclul începe din nou.
Mai multe generații se dezvoltă în timpul sezonului. În acest caz, adulții și larvele de diferite etape se pot dezvolta împreună.
Cultura afectată
Când este afectată o mușcă albă, apar pete galbene pe partea superioară a plăcii frunzei. De asemenea, petele întunecate apar pe toată foaia.
Pe secrețiile dulci și lipicioase (deșeuri de insecte) se instalează ciuperci de funingine, interferând cu fotosinteza. Pe o plantă slăbită, frunzele se îngălbenesc și cad. Varza moare.
Semne de insecte
În etapa inițială, puteți observa infecția plantelor cu o examinare atentă a frunzelor și tulpinilor inferioare. Dacă la fluturarea tufișurilor apar fluturi albi mici, larvele muștelor albe au cauzat deja daune grave plantei. Este urgent să începeți lupta împotriva insectelor folosind substanțe chimice, să îndepărtați frunzele și tufișurile infectate din grădină și să otrăviți solul.
Principalele simptome care arată înfrângerea plantelor de către fluturele fluture alb:
- aspectul pe spatele foii de solzi translucizi;
- acoperire albicioasă lipicioasă (miere) pe foi;
- încetinirea creșterii plantelor, lipsa fertilității;
- apariția petelor întunecate.
Urmele muștei albe sau mierii sunt produse de larve. Aceste secreții sunt capabile să strângă frunzele plantei, fără a-i oferi suficientă lumină și umiditate.Ca rezultat, culturile de flori și legume încep să se ofilească, frunzele se curbează, se îngălbenesc, se usucă și cad. Floarea dulce atrage, de asemenea, furnicile, care se pot așeza în seră și pot aduce afide plantei.
Faceți cunoștință cu musca albă!
Este ușor să recunoști o muștă albă. Acesta este un fluture alb mic, puțin mai mare decât afidele. Fluturele alb nu mai strică varza, ciclul său de viață se încheie și depune doar ouă, dintre care pot fi până la 300 de ouă într-un singur ambreiaj! După un timp, larvele mici, de aproximativ 2-3 mm lungime, ies din ouă.
Cele mai periculoase pentru varză sunt larvele vorace, care pur și simplu distrug frunzele suculente. Alimentele larvelor includ pulpa și sucul de varză. Afectează planta și ciuperca care pornește în secrețiile albe lăsate de fluturi. Sporii negri sunt clar vizibili cu ochiul liber și o astfel de plantă nu mai poate fi consumată. Unele specii de fluturi cu aripi albe sunt dăunători ai plantelor de interior și nu este ușor să scapi de muștele alb de pe florile de interior.
Whitefly
Principalele cauze ale infecției cu dăunători
Pentru a preveni bolile culturilor, ar trebui să știți de unde vine musca albă în sere și pe plantele de interior. Solul poate conține ouă de parazit. Prin urmare, atunci când plantați plante, este necesar să prelucrați cu atenție solul, chiar dacă acesta este achiziționat. Următoarele condiții provoacă, de asemenea, apariția fluturilor:
- udarea frecventă a plantei;
- umiditate ridicată și temperatură peste 30 ° C în seră, vară ploioasă și caldă;
- plantarea strânsă a culturilor între ele;
- lipsa ventilației în sere, sere, apartamente.
Un dăunător poate intra într-un apartament prin ferestre și uși deschise. De aceea, se recomandă inspectarea regulată a frunzelor plantelor de interior, ștergerea acestora cu dezinfectanți. De asemenea, florile nu trebuie așezate prea aproape una de alta.
Produse chimice
Dar dacă, după ce ați ridicat o frunză de varză, ați eliberat de acolo un roi de muște albe, iar frunzele în sine seamănă cu dantela verde, este necesar să utilizați mijloace special dezvoltate. Iată câteva remedii populare pentru muștele alb care au fost folosite cu succes pentru a uda sau pulveriza varza:
- Aktara… Un remediu puternic pentru mușchi și alți dăunători, o adevărată otravă cu muște albă care poate ucide adulții și larvele. Trebuie diluat cu apă și udat cu varză. Este absorbită de plantă din sol, intră în suc și o otrăvește. Firește, nu puteți mânca o astfel de varză timp de cel puțin o lună de la momentul procesării. Potrivit pentru combaterea muștei albe pe roșii, varză și alte culturi.
- Aragventin… Un alt tip de otravă puternică care vă permite să scăpați rapid de muște albă. Se folosește pentru pulverizarea varzei, dar trebuie făcută cu mare atenție, este deosebit de bine să prelucrați locurile de acumulare a larvelor sau depunerea ouălor. Medicamentul este capabil să oprească dezvoltarea lor.
- Scânteie de aur… Există mai multe varietăți ale acestui medicament, astfel încât să puteți alege forma de utilizare a acestuia care vă este convenabilă. Cel mai mare avantaj al său este prețul foarte mic și eficiența ridicată. Din păcate, aceasta este, de asemenea, otravă, iar varza nu trebuie consumată timp de 4 săptămâni.
Preparate pentru muște albă pe varză - Fufanon… Un preparat complex care ajută la scăderea de muște albe și alte insecte dăunătoare în câteva ore. Doar câteva grame sunt diluate cu apă și frunzele de varză sunt pulverizate abundent cu această soluție. Nu lăsați produsul să cadă pe pământ, deoarece rămâne mult timp în sol și va otrăvi varza și alte plante.
- Actellic… Un preparat complex foarte eficient pentru protejarea paturilor de varză de aproape toate tipurile de dăunători. Marele său avantaj este perioada sa rapidă de dezintegrare și eliminare – doar 14 zile.Dar la procesare, trebuie să fiți foarte atenți și să folosiți echipament de protecție individuală. Dacă intră în contact cu pielea, poate provoca arsuri, iar în plămâni, alergii severe.
Important!
Trebuie să fii foarte atent cu substanțele chimice de la dăunătorii din grădină. Majoritatea tipurilor de varză au capacitatea de a le adsorbi la frunze și de a se acumula acolo. Prin urmare, dacă dozele recomandate sunt depășite, planta poate deveni nesigură chiar și pentru oameni. Acest lucru trebuie amintit înainte de a decide ce să udăm varza de la muște albă, mai ales dacă aceasta ajunge pe masă la copil.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare și eficiente medicamente de pe piață, din multe altele și mai bune dacă un grădinar cu experiență vă poate ajuta să faceți alegerea. Schema de aplicare pentru fiecare produs este diferită, prin urmare, trebuie să studiați cu atenție instrucțiunile înainte de utilizare.
Ce rău se face?
Mierea albă pe care mușca albă o lasă pe frunze provoacă apariția unei ciuperci funingine. Înfundă porii plantei, datorită cărora cultura moare treptat din cauza lipsei de oxigen și a soarelui. Sporii se răspândesc în vânt și rămân în sol. Prin urmare, un fluture mic poate provoca moartea recoltelor în întreaga seră. Plantele infectate sunt scoase de pe amplasament și arse.
Whitefly este un purtător al următoarelor boli: virusul buclelor frunzelor, mozaicul auriu, îngălbenirea infecțioasă a fructelor și tulpinile culturilor. Când apar primele simptome, tratamentul este inutil, este urgent să scăpați de plantele afectate.
Descrierea dăunătorului
India este considerată locul de naștere al insectelor discutate. Preferă locurile umede și calde și afectează nu numai varza, ci și alte culturi de legume, inclusiv plantele din familia pepenilor, precum și florile.
În exterior, muște albă arată ca o molie mică, lungimea corpului său variază de la 0,8-1,2 mm, iar indivizii mai mari sunt femele. Corpurile adulților sunt de culoare galben deschis, iar aripile sunt întotdeauna albe, de unde și numele. Există o pereche de antene pe cap.
Durata de viață a unui dăunător cu efect de seră este de 30-35 de zile. Interesant este că populația de muște albe este de 75% femei. Reproducerea are loc rapid – fiecare femelă depune până la 130 de ouă în timpul vieții.
Important! Muștele alb se reproduc doar la temperaturi de peste 24 de grade și umiditate ridicată, motiv pentru care sunt mai frecvente în sere.
Ouăle sunt așezate pe partea inferioară a frunzelor. Muștele alb își petrec cea mai mare parte a timpului acolo. După finalizarea etapei de dezvoltare embrionară, larve mobile apar din ouă, dimensiunea corpului lor nu depășește 0,3 mm. Au nevoie de aminoacizi, așa că se atașează imediat de frunza plantei și suge sucul din ea.
După 10-14 zile, larva se transformă și devine ca o scară cu picioare și antene. Apoi vine a treia etapă de dezvoltare, când muștele alb se transformă în nimfe. În această perioadă, este deja posibil să vezi ochii de pe capul insectei. Corpul său își schimbă culoarea în verde deschis și se acoperă cu un strat ceros.
În ultima etapă, dimensiunea larvei crește la 0,7 mm, se formează muguri de aripi, iar picioarele devin mai lungi. Perioada de transformare într-un adult cu organe complet formate durează aproximativ 12-14 zile. Durata de viață a unui individ matur este de 2 săptămâni.
Mijloace pentru tratarea fluturii și larvelor sale
Nu este ușor să eliminați dăunătorul din paturi, dar cu o abordare integrată va fi posibil să învingeți mai multe generații de muște albă simultan. Tratamentul chimic al solului și plantelor de la paraziți ar trebui să aibă loc înainte de plantarea răsadurilor și înainte de începerea etapei vegetative. Rețetele populare, metodele mecanice și produsele biologice sunt permise să fie utilizate pe tot parcursul sezonului de primăvară și vară. În încăperile închise, fumigatoarele speciale se ocupă de fluture.
Capcane de lipici
Pentru a combate adulții, se folosesc capcane de lipici.Când zboară de la plante sau paturi, majoritatea muștelor albi cad în capcane distanțate. Le puteți cumpăra de la magazinele de grădinărit, folosiți bandă adezivă obișnuită pentru muște. Capcana poate fi realizată independent din carton sau plastic uns cu colofoniu, miere, vaselină, clei entomologic. De asemenea, parazitul este atras de lumina din bec, care le arde aripile subțiri.
Este interesant! Capcanele de casă trebuie făcute pe foi, placaj, plastic galben sau albastru. Aceste nuanțe sunt atractive pentru insectă.
Produse chimice
Substanțele chimice ajută la scăderea rapidă a muștei albe și protejează plantele pentru încă 4-8 săptămâni. Insecticidele ajung pe corpul insectei și în intestine (contact intestinal), provoacă paralizie completă și moarte din cauza epuizării în termen de 2-3 zile. Nu se recomandă tratarea culturilor de legume cu toxine după debutul înfloririi și apariția ovarelor. De asemenea, substanțele chimice pot otrăvi populația de insecte benefice: gărgărițe, albine, viespi, șireturi.
Fitoverm
Cel mai sigur insecticid care va elimina musca albă nu va afecta sănătatea oamenilor, animalelor și a altor insecte benefice. Se recomandă pulverizarea solului, frunzelor, inflorescențelor plantelor. Pentru exterminarea tuturor dăunătorilor, sunt suficiente 2 tratamente cu o pauză de 7 zile. Compoziția funcționează timp de 3 săptămâni, devine mai puțin eficientă după ploi. Un analog al mijloacelor este „Match”, „Appliance”.
„Aktara”
Un preparat chimic universal vă permite să otrăviți imediat muște albe, afide, mușchi, gândaci de frunze. Toxina din sol este absorbită în frunzele și tulpinile plantelor și rămâne activă timp de aproximativ 5 săptămâni. Dacă este necesar să se omoare grupuri mari de dăunători, se poate face o soluție concentrată. Pentru aceasta, un pachet de „Aktara” este diluat în 3 litri de apă, în loc de 10 litri. Din această doză, toți fluturii și larvele vor muri, iar răsadurile nu vor suferi.
„Scânteie”
„Scânteia de aur”, „Scânteia – efect dublu”, „Bio-Scânteia” se vând sub formă de bețișoare, tablete, fiole, care sunt utilizate conform instrucțiunilor. Substanța chimică va salva cultura de muștele albi și afide după doar un spray. Un tufiș irigat conține toxine timp de până la 30 de zile, timp în care întreaga populație de dăunători moare.
Citește și: Moșii din florile de interior sunt cele mai eficiente metode de control
Nu tratați din nou plantele cu același preparat. Insecta se va putea adapta la compoziția toxică.
Rețete populare
Lupta împotriva muștei albe acasă începe cu utilizarea metodelor populare. Rețetele pe bază de decocturi de plante, infuzii, produse chimice de uz casnic, mijloace improvizate pot scăpa de mulți dăunători. Compoziția naturală a soluțiilor pentru pulverizarea paturilor nu se acumulează în sol, contribuie la un randament mai bun, nu dăunează insectelor benefice și nu arde răsaduri.
Apa cu sapun
Soluția de săpun spală pelicula de ceară protectoare de la insectă, o paralizează, provoacă moartea în termen de 2-3 zile. Pentru a pregăti produsul, trebuie să luați o bară de săpun pentru rufe sau gudron, radeți și diluați cu 6-7 litri de apă. Puteți pulveriza tufișurile cu o sticlă de pulverizare sau clătiți manual fiecare frunză cu un burete de spumă.
Infuzie de usturoi
Plantele de interior sunt tratate cu tinctură. Pentru a-l prepara, este suficient să turnați 2 căței de usturoi tocați cu apă clocotită, trimiteți-l într-un loc întunecat și răcoros pentru o zi. După insistare, agentul este filtrat, turnat într-o sticlă de pulverizare. Pentru a ucide întreaga populație de muște albe, tratamentele se efectuează în fiecare săptămână timp de o lună.
Infuzie de Yarrow Herb
Puteți scăpa de muște albă cu ajutorul sucului de coadă. Pentru a pregăti infuzia, luați mai multe tufe, tăiați-o mărunt, frământați-o cu mâinile, turnați 4 litri de apă clocotită. Remediul se infuzează timp de 2 zile, după care se filtrează și se diluează cu încă 4 litri de apă.Pentru o mai bună aderență a compoziției, se recomandă adăugarea a aproximativ 30-40 ml de săpun lichid sau șampon înainte de tratarea paturilor. Planta medicinală poate fi înlocuită cu celidină.
Infuzie de tutun
Pâinea mică de muște albă poate fi tratată cu tutun. Trebuie să achiziționați 1 pachet de țigări ieftine, să scoateți conținutul din ele, să turnați 1 litru de apă clocotită. Pentru infuzie, amestecul este trimis într-un loc întunecat și răcoros timp de 5 zile. După agentul strecurat, plantele afectate sunt pulverizate la fiecare 3 zile.
Decoct de păpădie
Pentru a pregăti produsul, luați tufe de păpădie suculente (împreună cu rădăcinile), tocați mărunt, turnați 1 litru de apă clocotită, iar apoi amestecul este ținut la foc mic timp de 15 minute. Pentru a face o tinctură, decoctul din plante este trimis într-un loc întunecat timp de 4 zile. Dacă este necesar să prelucrați sere, sere sau paturi de grădină, volumul porțiunilor este mărit de 10 ori.
Amoniac
Mirosul înțepător al amoniacului respinge dăunătorii mici, fertilizează solul și ajută la îmbunătățirea creșterii și înfloririi plantelor de interior. 2 linguri sunt suficiente pentru o găleată de apă. l. amoniac, 30 ml săpun lichid. Prelucrarea se efectuează după ora 18.00 sau pe timp înnorat, pentru a nu arde frunzele fragede ale răsadurilor sub soarele arzător.
Pe o notă! Puteți înlocui amoniacul cu oțet. Mirosul său este, de asemenea, dăunător insectelor.
Frasin
Cenușa de lemn ajută la salvarea paturilor de muște albe, purici și afide. Presărați-l pe solul sub plante, procesați culoarul sau irigați partea de foioase cu o soluție. Ai nevoie de 1 lingură. se toarnă cenușă 5 litri de apă, se fierbe timp de aproximativ 15 minute. După ce bulionul este răcit și paturile sunt irigate cu o mătură.
Tinctura de zahăr
Infuzia de zahăr este potrivită pentru prevenirea apariției muștei albe pe plante. Plantele care se aflau în aceeași seră sau în apropiere cu culturi afectate sunt tratate cu un agent sigur. Pentru a pregăti soluția, luați 200 g zahăr, 1 litru apă caldă, amestecați ingredientele și pulverizați frunzele.
Pentru ca planta să primească o cantitate suficientă de oxigen și lumină, după 5-6 zile după tratament, soluția de zahăr trebuie spălată de pe frunze.
Metode mecanice
Luptați cu mușca albă în zone mici cu mâna. Este suficient să inspectați fiecare frunză a plantei din interior de mai multe ori pe săptămână. Când se găsesc larve și fluturi, acestea sunt scuturate, ucise, spălate cu apă cu săpun. De asemenea, se recomandă udarea regulată cu un furtun pentru a arunca dăunătorii pe sol sub presiune.
Măsuri biologice
Insecticidele biologice funcționează la fel ca preparatele chimice, dar au o formulare mai naturală și mai sigură. Prelucrarea poate fi efectuată după formarea ovarelor, nu face fructul toxic, fumul nu dăunează oamenilor și animalelor. Cel mai eficient agent „Verticilina Zh” conține spori ai unei ciuperci periculoase pentru insecte. După ce otrăvurile intră în intestine, mușca albă începe să doară, infectează alte persoane și moare după 8-10 zile.
Măsurile biologice includ, de asemenea, adăugarea de insecte benefice pe paturile care se hrănesc cu muște albă. Encrasia este un parazit care își depune ouăle în fluturi. De asemenea, poate suge suc din larvele imobile. Gărgărițele și gândacii macrolofus adoră să mănânce parazitul. Pentru a atrage prădători, mărar, gălbenele, margarete sunt plantate în jurul perimetrului sitului.
Fumigatoare
În sere, sere și apartamente, puteți utiliza un fumigator de țânțari și zbura. Acestea sunt plasate în jurul perimetrului la aceeași distanță una de cealaltă, ferestrele și ușile sunt închise. În timpul funcționării dispozitivului, trebuie să părăsiți camera, să vă ridicați animalele de companie. Fumurile otrăvitoare sunt eficiente pentru fluturi și larve, dar nu teribile pentru ouă. Prin urmare, după câteva săptămâni, procedura se repetă.
Whitefly pe roșii: măsuri de control, remedii populare
Roșiile sunt mai susceptibile de a fi afectate de muste albe decât alte culturi.Lupta împotriva dăunătorului este complicată de faptul că insectele pot fi prezente simultan pe plantă în trei faze de dezvoltare simultan – ouă, larve, fluturi.
Mușca albă pe roșii duce la ofilirea treptată a tufișului
Următoarele semne indică apariția paraziților:
- flori albicioase lipicioase pe frunze;
- ondularea și îngălbenirea frunzelor;
- formarea petelor necrotice;
- detectarea larvelor prin inspecție vizuală.
Dezinfectarea serii și a solului
Insecta poate apărea atât în câmp deschis, cât și în seră. Infecția serelor tratate cu dezinfectanți este posibilă prin solul achiziționat, răsaduri. Pentru tratarea serelor după infecția cu muște albă, se utilizează Ecocid C, fumigarea cu bastoane de sulf, suprafața interioară este spălată cu o soluție de var sau sulfat de fier 1%.
Pentru profilaxie, solul importat pentru sere sau pentru nivelarea suprafeței sitului este tratat cu fungicide Alirin B, Baikal-EM1.
Insecte benefice
Lupta împotriva muștei albe pe roșii poate fi efectuată în întregime prin metode biologice, implicând cultivarea insectelor benefice în condiții de seră care distrug dăunătorul.
Acest grup include buburuze, sirene, macrolofuse. Această metodă este complet sigură pentru plante și mediu, dar este eficientă numai cu semne primare de deteriorare.
Parazitul encarsiei (lat. Encarsia partenopea) ajută la distrugerea completă a muștelor albi, care distruge omizele înainte ca acestea să aibă timp să se transforme în pupe. Până la 10 persoane sunt populate pe metru pătrat, dar acest lucru trebuie făcut înainte de plantarea plantelor.
Aplicarea encarsiei pentru protejarea împotriva mușcăturii albe
Pentru așezarea etnomofagilor (paraziți care distrug insectele dăunătoare grădinii), se folosesc cuști speciale. Sunt agățați de șiruri sau sârme în toată sera. O condiție prealabilă este umbra sau protecția împotriva razelor solare directe. Pentru encarzia pupae, un tampon de bumbac umezit este plasat pe fundul grădinii pentru a le proteja de uscare și pentru a crește populația.
Costul aproximativ pentru cinci sute de indivizi din Encarsia este de 300 de ruble. Puteți să-l cumpărați în magazine specializate pentru grădinărit, este recomandat să îl plasați într-o seră în 24 de ore. Lupta împotriva mustei albe pe castraveți cu ajutorul insectelor benefice nu este eficientă din cauza firelor de păr de pe frunze, în care se ascund larvele dăunătorului.
Moduri populare
- pulverizarea roșiilor cu infuzie de coada șoricelului (100 de grame la 1 litru de apă fierbinte);
- utilizarea tincturii de rădăcini de păpădie (80 de grame de rădăcini de plantă la 1 litru de apă clocotită)
- folosind tinctură de usturoi diluată cu apă.
Dacă situația este neglijată și mușca albă a reușit să dăuneze sensibil plantelor, este logic să folosiți substanțe chimice speciale. Puteți folosi același lucru ca și pentru procesarea castraveților și a varzei. În sere, se recomandă tratamentul cu Vertimek, Fitoverm, Pegasus.
Termeni și reguli pentru fabricile de prelucrare
Prelucrarea trebuie efectuată de cel puțin 3 ori pe sezon. Prima dată când solul este irigat cu substanțe chimice în mai-iunie, apoi la câteva săptămâni după plantarea răsadurilor, procedura se repetă. Ultima stropire va fi în iulie. Dacă se observă acumulări mari de dăunători în țară, este necesar să începeți imediat tratarea plantelor folosind metode populare. Soluțiile de săpun și decocturile din plante pot fi utilizate în fiecare săptămână până când mușca albă dispare complet.
Plantele trebuie tratate cu substanțe chimice într-o zonă deschisă sau într-o zonă ventilată. Pentru protecție, se poartă mănuși, îmbrăcăminte groasă și respirator. După pulverizarea otrăvurilor, nu puteți lucra pe paturi câteva zile, deoarece un nor otrăvitor invizibil rămâne deasupra lor. După formarea ovarelor, preparatele chimice sunt contraindicate. Cultura este recoltată nu mai devreme de câteva luni după ce plantele sunt irigate cu toxine.
Tratamentul plantelor de la muște albă ar trebui să aibă loc pe vreme calmă și tulbure.Dacă, după pulverizarea cu produse naturale, plouă, procedura se repetă din nou. La orice soluție se adaugă 30-40 ml de săpun lichid, care asigură o mai bună aderență a compoziției la frunze.
Boli ale frunzelor de hibiscus
Fotografiile prezentate pe pagină demonstrează în mod clar efectul bolilor asupra plăcii frunzei unei plante.
Citește și: Principalele tipuri de mușchi care suge sângele – caracteristicile și anatomia lor
Practic, modificările frunzelor provoacă cloroză. Când apare, cantitatea de clorofilă produsă este redusă. Luați în considerare simptomele comune și cauzele acestora:
- Îngălbenirea plăcii frunzei. Apare din vina dăunătorilor, a prezenței bolilor sistemului radicular (inclusiv degradarea), a clorozei, a aerului uscat în interiorul camerei (de multe ori când încălzirea centrală este pornită sau se folosesc încălzitoare).
- Picături verzi. Motivul este umiditatea insuficientă, lipsa pulverizării la căldură, schimbările dramatice ale iluminării și prezența curenților de aer. Alte stresuri pot avea, de asemenea, un impact negativ, cum ar fi transplantul, tăierea grea etc.
- Curling frunzișul într-un tub. Apare datorită apariției dăunătorilor care suge sucul.
- Frunzele ofilitoare. Dorind să-ți dai seama ce trebuie să faci când frunzele unui hibiscus se ofilesc, trebuie să fii atent la temperatura și umiditatea aerului. Simptomul se manifestă prin căldură extremă și cu o scădere a umidității.
- Ofilirea vârfului plăcii frunzei. Va necesita introducerea nutrienților în sol. O astfel de deranj poate fi cauzată de lipsa de azot, fosfor și alte elemente minerale.
- Muguri și frunziș care cad. Problema apare atunci când există o lipsă de potasiu, planta este deteriorată de mușchiul biliar sau temperatura camerei ridicată.
Prevenirea reinfecției
Pentru a preveni apariția muștelor albe pe sit, după recoltare, este necesară săparea profundă a solului. Buruienile se scot de pe paturi, se face dezinfectarea. Pentru proprietarii de sere și sere, se recomandă înghețarea spațiilor, fumarea regulată cu dame. Primăvara, ar trebui să protejați răsadurile de fluturi cu plase, pălării, șepci.
Nu merită să tratați solul cu substanțe chimice pentru iarnă. La temperaturi sub + 9 ° C, muștele alb și larvele sale mor singuri. Ouăle nu sunt afectate de răceală și toxine.
Pentru a preveni creșterea muștelor mici în plantele de interior, este necesar să inspectați cu atenție solul achiziționat. Nu puteți forța complet pervazurile cu flori. Camera este aerisită în mod regulat, tăvile sunt curățate de umezeală acumulată, fiecare frunză este inspectată pentru prezența larvelor. Când apar primele semne de infecție, planta este trimisă în carantină.
Musca albă nu este capabilă să distrugă complet cultura, dar poate provoca dezvoltarea multor boli periculoase pentru plante. Prin urmare, grădinarii și grădinarii efectuează măsuri preventive, tratează plantările de la dăunători, monitorizează îndeaproape starea serelor și a serelor. Pentru a combate parazitul, este suficient să folosiți în mod cuprinzător substanțe chimice, remedii populare, capcane speciale și fumigatoare.
Sfaturi pentru grădinar
În timpul dezvoltării active a fluturilor și a altor insecte zburătoare, se recomandă protejarea ferestrelor și a intrărilor în seră cu tifon. Plasele de țânțari pot funcționa bine. Acestea protejează plantațiile de varză din sere de abundența paraziților zburători, în timp ce ferestrele pot fi deschise și reduc excesul de umiditate.
Important! Puteți lupta în mod activ cu muște albă cu un fumigator obișnuit și bandă de zbor.
Fermierii cu experiență au observat de multă vreme că insectele din această specie iubesc foarte mult portocalul. Instalând un scut mic lângă paturile de varză și ungându-l cu ceva lipicios, puteți obține o capcană improvizată. Insectele se vor lipi de suprafața sa și vor muri.
Plante ornamentale atacate de Whitefly
- Frasin, stejar, castan etc.copaci decorativi, fructiferi și citrici
- Bumbac și pepeni
- Irisuri
- Gladioli
- Hibiscus
- Begonii
- Liliac, gardenie, ligustru, iasomie și alte arbuști fructiferi și ornamentali
Muște albă și furnici.
După cum puteți vedea, muștele alb este aproape omnivor și atacă nu numai culturile de legume, ci și plantele decorative și de interior.
De ce este periculos un purice care mănâncă frunze?
Frunza de varză este deteriorată permanent
- Saparea obligatorie a toamnei adânci în sol. Totul este clar aici – bug-urile care s-au instalat pentru iarnă vor fi scoase la suprafață și vor muri odată cu debutul regimului de temperatură scăzută.
- Primăvara devreme este o perioadă de dezvoltare rapidă a buruienilor. Nu ar trebui să fie în grădină și în jurul perimetrului amplasamentului. O atenție specială adusă buruienii familiei crucifere – sfeclă roșie, ridiche sălbatică, poșeta ciobanului, sverbig etc.
- În etapele finale ale sezonului de creștere, îndepărtarea buruienilor trebuie efectuată în așa fel încât să cadă cât mai puțin semințe libere în sol.
- Este mai bine să semeneți varza de soiuri timpurii sub un film. Pentru plantarea răsadurilor, trebuie să alegeți vreme înnorată. Deoarece puricii iubesc căldura și căldura, atunci la umiditate ridicată nu va ataca plantele, ceea ce înseamnă că perioada de adaptare la sol deschis în varză va fi mai mult sau mai puțin calmă.
- Este mai bine să mulci suprafața solului cu iarbă cosită, inutilă și, prin urmare, smulsă de roșii de către copiii vitregi. De asemenea, puteți răspândi crenguțe tansy – puricilor nu le place acest miros.
- Pe vreme caldă, pepinierele sau plantele deja plantate în teren deschis trebuie protejate cu o țesătură transparentă respirabilă nețesută. Poate fi spandbod, lutrasil etc. Cenușa sau ardeiul roșu măcinat sunt împrăștiate de-a lungul marginilor pânzei.
- Se arată udarea cu picături mici cu apă rece, la care se adaugă infuzie de usturoi sau infuzie de păpădie medicinală, pelin verde.
- Plantele trebuie hrănite în timp util – acest lucru le accelerează creșterea, le face puternice și rezistente. În această stare, vor putea suporta mai ferm daunele provocate de purici. Iar frunzele mari grosiere sunt mai puțin atractive pentru o insectă.
Metode mecanice
- Sperie-te. O pânză pătată cu o substanță lipicioasă este atașată la băț. Poate fi miere, grăsime, adeziv cu uscare îndelungată. Acest „steag” trebuie trasat de-a lungul rândurilor de varză prin frunze. Insectele înspăimântate decolează și sar și, ca urmare, se lipesc de capcană. În scurt timp, o mulțime de gândaci de purici se vor lipi de pânză. Sunt curățați, materialul este din nou acoperit cu o substanță lipicioasă și procedura este continuată. Puteți folosi carton sau placaj în loc de pânză.
- Capcanele pot fi făcute individual pentru plantele infectate. Un capac în formă de con este răsucit din hârtie, ale cărui dimensiuni ar face posibilă îmbrăcarea răsadurilor fără a o deteriora. Suprafața interioară a acestui design este, de asemenea, acoperită cu un compus lipicios. La instalarea capacului, planta trebuie atinsă ușor, astfel încât puricii să rămână acolo unde trebuie.
- Dacă puricii negri mănâncă varză, atunci între rânduri puteți plasa recipiente plate umplute cu apă amestecată cu kerosen. Compoziția de ademenire periodică trebuie înlocuită.
Varza udata cu apa rece
Produse chimice
Medicament cu spectru larg
- „Actellik” este un insectoacaricid organofosfat de tip nesistemic, care are un efect de contact intestinal. Livrat sub formă de concentrat de emulsie. Pulverizarea este indicată în timpul sezonului de vegetație. Procesarea dublă este permisă la intervale de timp – după 20 de zile.
- „Intavir” este un medicament din grupul piretroid. Se scoate la vânzare sub formă de pulbere sau tablete. În cazuri speciale neglijate, pulverizarea cu o soluție este permisă de trei ori la fiecare 2 săptămâni.
- „Decis” este un preparat complex care acționează asupra unui dăunător în mod contact-intestinal. După intrarea în corp, acesta blochează sistemul nervos, blocând calea nutriției sale. Paralizie și moarte suplimentare. Produsul este puțin toxic, sigur pentru oameni.
- „Bankol” este o pulbere cristalină albă. Agent derivat de amină. Este moderat toxic. Recomandat în timpul sezonului de vegetație. Nu se acumulează în plante – deja la 7 zile după tratament nu este detectat în țesuturi. Perioada de protecție activă este de 15 zile.
- Aktaru este un insecticid modern cu spectru larg. Poate fi folosit atât pentru aplicarea solului, cât și pentru pulverizare. Consumatorul poate alege între granule dispersabile în apă (WDG) și concentrat de suspensie.
În concluzie, dorim să menționăm că unii grădinari susțin că un remediu eficient pentru astfel de insecte este un șampon pentru purici de câine. La rândul nostru, nu recomandăm utilizarea acestuia.